Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

úterý 1. srpna 2023

Život s úzkostnou poruchou

Časné ráno 24. února 2022 bylo pro mne zcela jistě tím nejhorším ránem v mém životě. Mou přítelkyni – Ukrajinku – vzbudil telefon od jejího mladšího bratra, že v ukrajinské metropoli jsou slyšet mohutné výbuchy. “Začali střílet,” dozvěděli jsme se. Netrvalo víc jak pár vteřin, abychom pochopili, že jsme se probudili do války. Ano, žijeme v České republice, v bezpečí, ačkoliv si tento luxus mnoho lidí u nás ani neuvědomuje, nicméně pro naši rodinu a kamarády tam tím dnem začal doslova boj o přežití. Mimochodem 24. února mám svátek, a já si nikdy nemyslel, že budu po zbytek toho dne s nechutí přijímat smsky s přáním všeho nejlepšího, když mé pocity byly od pozitivních myšlenek na hony vzdálené.

Krátce před začátkem války na Ukrajině jsem dal výpověď v práci. Už během zaměstnání jsem měl “vedlejšák” v projektování elektro a vývoji elektroniky. Podnikání mne vedle chození do normálního zaměstnání vytížilo až tak moc, že jsem mnohdy neměl ani volné víkendy, abych si odpočinul. Kreslil jsem nejen po večerech, ale často mi to vzalo i dny o dovolené. A to byla chyba, kterou jsem v daný čas neuvědomoval, avšak později jsem za ni zaplatil. Těsně před ruskou agresí vůči Ukrajině jsem řekl dost, ukončil pracovní poměr a vydal se do rizika vlastního podnikání, s čímž pochopitelně přišly starosti typu, zda budu mít dostatek zakázek, zda se uživím, a zda neskončím v kriminále nebo s milionovými pokutami, až se dopustím nějaké chyby, která dřív nebo později zákonitě přijde.

Na tlak mých myšlenek ale později zareagovalo i mé tělo, které se začalo chovat velice podivně. Řekl bych, že první “příhody,” kdy mi můj organismus jasně naznačil, že takto to dál nejde, přišly okolo dubna 2022. Hrozná bolest na hrudi, bušení srdce, třepal jsem se, jako bych se ocitl v ledové vodě, přitom jsem se potil, jako bych běžel maraton po poušti na Sahaře. To všechno najednou. Jiné dny jsem zase necítil žvýkací svaly, neudržel jsem vodu v ústech, jindy se mi podlomila kolena. Několikrát jsem za těchto stavů skončil ve vozu záchranky a byl odvezen do nemocnice. Nikdo nevěděl, co se mi stalo, ale dělo se to takřka každý den. A dovedete si představit, že v době, kdy máte sedět u počítače a živit se mentální prací, a zároveň na vás jdou příznaky infarktu nebo mrtvice, pracovat tak nějak nemůžete. A zároveň chápete, že když podnikatel nepracuje, tak jednoduše nevydělává. To se bohužel dělo.

Po sérií vyšetření mi byla řečena má diagnóza. “Máte úzkostnou poruchu.” Svou neurotickou nemoc jsem studoval poctivě, protože jsem člověk závislý na informacích. Tato diagnóza sice znamenala, že jsem nemocný, což je samo o sobě špatná zpráva, na druhou stranu, úzkostná porucha je také dobrou zprávou. Představte si, že máte příznaky infarktu, a vy si myslíte, že umíráte. Díky úzkostné poruše ale víte, že se nejedná o infarkt a tělo reaguje na neznámý spouštěč a ve vašem těle se aktivuje turbo pohon “uteč nebo bojuj,” a tak se do organismu dostává mnoho adrenalinu, který se musí nějak projevit, protože na útěk se nevydáte, a bojovat není proč.

Teď už se s úzkostnou poruchou léčím téměř rok a půl. Udělal jsem významné pokroky znamenající, že ataku jsem nedávno dostal až po několika měsících. Dříve to bylo denně, teď mezi atakami uplynou celé měsíce. Ušel jsem obrovský kus cesty, protože jsem si o své diagnóze zjistil mnohé – četl jsem knížky, poslouchal semináře a některé záchytné body v “boji” s touto nemocí jsem využil ve svůj prospěch. Záměrně dávám slovo “boj” do uvozovek, protože s úzkostnou poruchou se sice dá bojovat, ale jen tehdy, pokud jste v pořádku a nemáte ataku, která vás na několik minut nebo dokonce hodin zkrátka vypne. S atakou se bojovat určitě nedá, ta musí přejít. Bojovat se dá ve smyslu prevence, a v době, kdy ataku nemáte.


Je nás opravdu hodně

A už to by každého mělo uklidnit. Když jsem chtěl zjistit, kolik lidí v České republice a vůbec ve světě trpí úzkostnou poruchou, rychle jsem zjistil, že není ani třeba tyto lidi hledat, kdo ví jak dlouho. Je jich totiž mnoho a jsou na každém rohu. Poznal jsem je dokonce i mezi mými klienty, kteří jinak řídí firmy, jež se ve své profesi neztratili a fungují v nich i dlouhé desítky let. Dokonce jsem zjistil, že úzkostnou poruchou trpěli někteří slavní prezidenti. To je samo o sobě pozitivní zjištění pro ty, kteří do této “komunity” nemocných, ve které nechtěli být, spadli. Jednoduše se dá říci: úzkostná porucha není život ohrožující, a hlavně – NEJSTE V TOM SAMI.

Jelikož můj stav se rapidním způsobem změnil k lepšímu a podobně diagnostikovaných je opravdu celá řada lidí, rozhodl jsem se, že těmto lidem zkusím předat své zkušenosti a rady, jak tuto poruchu dostat co nejvíce pod svou kontrolu. Sice se říká, že vlastní zkušenost je nepřenositelná, avšak rady nemocného nemocným jsou vždycky cenné, a dá se na nich stavět. Možná ne vždycky, ale věřím, že alespoň občas ano.

Na tomto blogu tedy vznikla nová kategorie článků zvaná Úzkost. Tam budu později přidávat příspěvky s mými poznatky, které jsem po cestě od své diagnózy posbíral. Přístup k těmto článkům bude samozřejmě bezplatný.

Aby tento článek však přinesl alespoň něco těm, kteří si ho přečetli a zároveň vědí, o čem píšu, napsal bych pár vět navíc. Úzkostná porucha, jak už jsem psal, nezabíjí. Ataka je sice nepříjemná, ale není pro tělo nebezpečná. Vlastně naopak, pomáhá se tělu vypořádat s náročnou příhodou, kterou si doslova vymyslel náš mozek. Pro ty, kteří se o úzkostné poruše teprve dozvěděli, doporučuji si o úzkostné poruše něco přečíst nebo něco vyposlechnout.








Videokurzy

Velmi mi pomohly videokurzy pana doktora Řeřichy https://stestinaproti.cz/ - některá jsou sice za úplatu, nicméně nejedná se o žádné vysoké sumy a z vlastní zkušenosti vím, že se jedná o velmi dobrou investici.

Knihy

Kdo dává přednost knihám, mohu doporučit například Jak se navždy zbavit paniky, úzkosti a strachu od Klause Bernhardt (nebojte, je v Češtině 😊 ) odkazna CBDB

Online seminář

Velmi mohu doporučit i seminář Jak pracovat s úzkostmi na YouTube – tento seminář, pravda, sice trvá takřka dvanáct, ale třeba já ho většinou poslouchal po kouskách při uklízení bytu. Pustil jsem si ho do sluchátek a spojil nutné s užitečným. V tomto semináři se vyjadřují odborníci, a nakonec sám moderátor trpí touto nemocí taky.

Chytré telefony

Pokud máte telefon s Androidem, mohu ještě doporučit aplikaci Nepanikař, která může člověka provádět touto nemocí. Dobrá zpráva, existuje i pro majiteleAplle.

Konzultace s lékařem

Jinak ještě mohu doporučit, pokud dostanete ataku, která připomíná například infarkt nebo mrtvici, avšak víte, že jste nemocní s úzkostnou poruchou, je možné zavolat bezplatnou zdravotnickou linku, která funguje jako klasická linka první pomoci, avšak nejedná se o tísňové volání. Tato linka slouží ke konzultaci s lékařem v případě, že si myslíte, že to není na výjezd záchranky.

Linka je 800 888 155

Žádné komentáře:

Okomentovat