Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

pátek 16. září 2016

Myslí to s námi dobře



Včera jsme s přítelkyní vyrazili se podívat na zříceninu hradu ve Starém Jičíně a na rychlostním úseku z Nového Jičína jsem si nemohl nevšimnout varovné cedule, že se nacházíme na místě tragických dopravních nehod. Volant jsem instinktivně sevřel a do mysli se mi vkradl jistý respekt se smyslem pro ještě bezpečnější jízdu. Vždyť jsem se nacházel na místě častých a těžkých nehod.

O kousek dále jsem ale viděl obrovský billboard s tváří nejmenovaného politika s chutí vlastnit široká média a možnostmi ohýbat si zákony směrem ke svému podnikání… Docela jsem se pousmál tomu, jak někteří politici často hlasitě prohazují silácké řeči o tom, jak by reklamní transparenty u silnic neměly být, protože odvádí část pozornosti šoférů od dění na silnici. Na druhou stranu to není jen zmíněný ministr, jehož strana se vůbec neštítí těchto reklamních ploch u cest využívat. Docela tleskám těm, kteří to s námi myslí tak dobře a poctivě, avšak k poctivosti zjevně chtějí dotlačit ty, kteří jsou na jiných „nepolitických“ lodích. Možná jen sypu v tomto zážitku holé nesmysly – proč vlastně nemohou využít reklamních ploch, když už tam jsou? Pokud si ji nepronajmou politické subjekty, pak to udělá ukřičený zelený panák nebo bublinky jistého mobilního operátora.

Ať už tak nebo tak, začíná předvolební kampaň a tváře politických hrdinů, které se ucházejí o zastupitelská místa, se zase začínají usmívat a obracet se na lidi. Je docela důvtipné, kolik jsou politické strany schopny za tyto mediální masáže ochotné a hlavně schopné vyhodit peněz, které jim vlastně dává stát za jejich volební výsledky. Další strany, které třeba nemají tak obsáhlou peněženku, zase krásně udeří na to, co lidem vrtá hlavou a je vlastně s podivem, kolik toho slibují adepti na křesla v zastupitelstvech. Strany obvykle mají cíle na počet míst – je snad i jedno v jakém kraji ta místečka budou. Úplně bezpředmětná je pro tyto politické šachovnice rozsah problémů, které jednotlivé kraje v ČR mají – ne vždy jsou problémy stejné, ale oni chtějí do křesel – to je to, oč se tu hlasuje. Potom mi ale nikdo nevysvětlí, že politika není jen a pouhý byznys… A nevadí, my pošleme stejné lidi alias nejmenší zlo k moci znovu a příště. Na to se mohou politická spektra spolehnout… 

Předluženost regionů ani republiky nás vlastně nepálí…