Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

středa 14. září 2016

Nastoupíme na cestu Nagana? Všichni víme, kam vede…


Základní skupiny završily svůj program; dva týmy smutní z pádu z elity (Kazachstán a Maďarsko) a domů se odebralo dalších šest jejich protivníků (mezi nimi i Slovensko).  Osobně mne zklamalo Bělorusko, od kterého jsem čekal víc. Rozhodně bych si před turnajem netipl, že tento mančaft bude do poslední třetiny na turnaji hrát o záchranu. A určitě bych nečekal houževnatý vzestup Němců nebo Dánů - oba postoupili do play off. A po prvních třech zápasech se zdálo, že na vyšší metu mohou dosáhnout Lotyši. Ti se ale projevili jako jacísi "Jánošíci," "bohaté" obírali (body vzali nám i Švédům), ale "chudým" zase rozdávali…



Karty jsou odkryty více než jasně. Američané už mají jeden vyřazovací zápas za sebou. Prohra se Slovenskem v řádné hrací době mohla jejich výběr poslat domů už před čtvrtfinále. Ale bod k postupu postačil. Slováci na výhru potřebovali více než šedesát minut a náš východní soused opět nepostoupil mezi nejlepších osm týmů na světě. Slováci schytali kritiku, které si povšimli ve více zemích. Každopádně Slovensko jako jeden ze širšího okruhu favoritů už na mistrovství světa skončil.

Předpokládal jsem, že všechny týmy na turnaji jsou hratelné. V prvním zápase jsem dokonce věřil, že naši s Ruskem neprohrají a taky tomu tak bylo. Jako nejméně hratelný celek jsem považoval Kanadu. Na to, že sotva vystoupili z letadla, proti nám odehráli v přípravě před mistrovstvím velmi dobrý zápas, ve kterém jsme rozhodně nebyli lepší a zaslouženě jsme s nimi prohráli. Jenomže v posledním utkání skupiny kanadský hřebík stlouklo Suomi. Finové sice na Kanadu vystřelili devatenáctkrát, ale stačilo jim to na čtyři branky. Navíc, Kanada se proti Finsku ani jednou neprosadila. Pokud Česko má postoupit do boje o zlato, bude muset po Američanech odstavit lepšího z dvojice Kanada / Švédsko…

Velikáni na turnaji
Ruská sborná ukončila svůj vzestup v základní skupině i přes první prohraný zápas s Českou republikou a v boji o druhé místo za námi vyslali Rusové na Švédy hned 40 střel, ovšem až do konce druhé třetiny jich bylo 35. Rusko vyhrálo nad Švédskem 4:1, čímž ruský výběr poslal tři korunky proti Kanadě. Že se Švédsko bude stěhovat do Petrohradu, bylo jasné už po obědě, kdy Česko stvrdilo triumf ve skupině výhrou nad Švýcarskem.

Nagánská cesta
Češi si zápas pravdy zahrají s USA a je dosti možné, že cesta pavoukem se může protáhnout v semifinále přes Kanadu a finále proti Rusku - naprosto stejně jako tomu bylo v Naganu 1998.

Svět s námi musí počítat
V komentářích na Instagramu jsem pročítal, jak nám svět nevěří, ačkoliv jsme přehráli jak Švédy, tak i Rusy. Jen mne zahřálo na srdci, protože si myslím, že proti této vlně "nerespektu" se nám vždycky hrálo nejlépe, Nagano budiž důkazem. Skvělé je, že na straně hokejistů jsou fanoušci z Česka. Vlajky zdobí balkóny, auta, hospody jsou plné nadšených lidí. A hokejisté to vědí. Vždyť sami řekli, že chtějí udělat radost lidem doma. Skromnost a nepovýšenost mohou být paradoxně tou největší zbraní fungující v náš prospěch. A světová špička je natolik vyrovnaná, že houževnatost je vždy výhodou. Bez diskusí je, že se s námi musí počítat, a špatně na tom bude ten, který to neudělá. Česká republika má reálnou naději na zlato.

Rusové o turnaj nemají valný zájem
Ruská kamarádka z Petrohradu si neodpustila poznámku k tomu, že mistrovství se odehrává v relativně malých arénách; moskevský Ledový palác pojme 12 100 diváků, petrohradský Jubilejní stadion zase 7 300. Průměrná návštěvnost šampionátu je zatím na hodnotě necelých 6 000 diváků na zápas. A je to dáno tím, že o střety jiných celků než toho ruského není takový zájem. Dá se však očekávat, že play off průměrnou hodnotu ještě navýší.

Co jsem ještě přímo z Ruska slyšel, že ceny lístků jsou vysoké. Já se díval, že ceny vstupenek jsou více méně podobné, jako tomu bylo loni v Česku. Třeba čtvrtfinále Česko - USA má cenu za druhou kategorii 6 750 Rublů (tj. cca 2 500 KČ). Nebudu se vyjadřovat k tomu, zda je to málo nebo hodně. Na lístky prý Rusové nemají peníze kvůli Rusko - evropským problémům. Schválně jsem se tedy podíval na průměrnou návštěvnost mistrovství světa 2007, které se odehrálo v Moskvě. Na každý zápas si v průměru našlo cestu 5 906 diváků. Ten průměr je v Rusku prakticky stejný a nezdá se, že by ruská okupace Ukrajiny a následné sankce měly podstatnější vliv na průměrnou návštěvnost turnaje, byť se v Rusku podstatně zdražilo zboží z dovozu…

Pro zajímavost, když v roce 2015 pořádala šampionát Česká republika, každé klání navštívilo v průměru více než 11 500 fanoušků.