Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

středa 14. září 2016

Pátrej... po keškách :-)

                Je tomu několik let, co mi (teď už bývalý) kolega povyprávěl něco o hře Geocaching. Nadšeně jsem poslouchal a vnímal, jak zajímavá hra to může být. Obzvláště, pokud se k její komunitě řadí celý svět. Ukrytá schránka s korunkou, upomínkový předmět a hlavně bloček s podpisy hráčů, kteří keš našli třeba jen pár minut před Vámi. Není to zajímavé? O pátrání po keškách jsem věděl řadu let, ale k hledačům jsem se s přítelkyní zařadil teprve před týdnem. A moc nás to zaujalo.
                Zaujala nás jistá věc – keše jsou všude kolem Vás, a ani o tom možná netušíte. Umění je drobné předměty vystopovat, odhalit, zapsat se do bločku a zaregistrovat jejich nález na stránkách Geocaching.com . Nechci k této aktivitě nějak chytračit – určitě ne, pokud ji hrajeme jen jeden týden, ale ke hledání určitě pomůže nějaká aplikace – třeba c:geo pro Android.
                Zábavnému nálezu jsme si naběhli ve Valašském Meziříčí. V aplikaci bylo psáno, že se máme nenápadně přiblížit k odpadkovému koši a… odšroubovat jakýsi plastový kryt. Smáli jsme se, protože odpadkový koš jsme hned našli díky oné zmíněné aplikaci, ovšem je docela komické na veřejnosti ohmatávat plastový box na odpadky – před tím jsme samozřejmě chvilinku počkali, až přejdou zrovna procházející početnější skupinky. Nalezli jsme malou tubu, ve které byl blok. My zjistili, že dotyčná Keška je nacházena docela často. A takových objevů je více. Jsem si jist, že si u toho užijeme dost další zábavy. Někdy se budete hrabat v kamenech, jindy v listí, příště zase budete téměř objímat lavičku na náměstí, protože budete vědět, že někde na ní se nachází Vaše kořist.
                Jak už se rozjedete více, zastavíte se před jistou tovární budovou a budete počítat okna a počet písmen v jistém jméně. Tento a jiné kvízy pomohou odhalit lokaci další keše. Proč jsem se rozepsal právě o tomhle? V podstatě jsem nevěděl, o čem jiném zajímavém teď napsat a pak mne napadlo, že proč se nepodělit o něco tak zajímavého a důmyslného, jako je sběr kešek… Jedna věc je lokalizace a to nekompromisní hledání, když už víte, že keška se nachází třeba metr od Vás a Vy ji ani za nic nevidíte. Další – možná vůbec nejpromyšlenější, je to, že každá keška má jistou spojitost s místem, kde se nachází. Vy se zastavíte před určitým památníkem a hned máte možnost si v aplikaci nebo na zmíněných stránkách přečíst, proč tu vlastně stojíte… Něco Vás na takové místo dovede, udrží a pak ještě dá možnost rozšířit Vaše znalosti. Globální hra dalekosáhlého charakteru. Doporučuji…