Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

středa 14. září 2016

Ukrajina jediná...

Rozkvetlé planiny zívají svou nekonečností, odpadky se hromadí v lesích, silnice jen stěží dovolí jet rychle, pokud si nechcete naplno zaměstnat své tlumiče. Babičky a dědové prošlapávají s plnými taškami, kdo ví kam. Děti pobíhají venku, baví se schovávanou nebo hrají fotbal. Do nejbližších měst jsou to desítky kilometrů. Železnice je tu z našeho pohledu skoro zadarmo. Za pakatel. Přesto se najdou takoví, často hodně mladí nebo přímo puberťáci, kteří si raději koupí láhev piva nebo krabičku cigaret, než aby platili za lístek. Průvodčího pak obelstí starší jízdenkou, nebo ho raději uplatí menší částkou než je cena jízdného; ne proto, aby ušetřili, jen aby ukázali, kdo tady určuje pravidla. To jen aby nedošlo k omylu.


V chodbičce mezi vagóny stoupá dým cigaret, na podlaze se kutálejí prázdné flašky. Skrz dveře profukuje venkovní vzduch. Uličkami se tlačí „bábušky“ prodávající všechno možné – od kukuřice přes magnety až po nože. Na návštěvu toalety jsem nenasbíral odvahu, zase tak akutní potřebu jsem neměl. A pokud ano, přesvědčil jsem se, že ještě vydržím. Sedadla napěchovaná starými i mladými. Vlak diskutuje, někteří se nudí, další (jako já) jen pozorují ty ostatní. Uražené kilometry zůstávají tam venku. Uvnitř je tolik lidí a každý žije svým příběhem – tím jedinečným. Muž ve vojenské uniformě sedí nehnutě. Je evidentně unavený. Na paži se mu jasní žlutá a modrá – ukrajinská vlajka. Voják se možná vrací z Donbasu domů. I on žije svým příběhem, svou vlastí. Babičky pletou své skromné kabelky mezi tělem a rukou. Nepochybuji o tom, že v nich téměř nic nemají. Člověk by neměl posuzovat podle zevnějšku, ale kdo bydlí na ukrajinském venkově, obvykle bohatým nebude. Odporuje to logice, pokud časně ráno jejich obyvatelé vyrážejí prodávat plody zahrady do jiných měst.
Z reproduktorů ve vlaku vystupuje hlas strojvedoucího, který ohlašuje zastávky. Nerozumím mu ani slovo. Ani moje přítelkyně Ukrajinka mu nerozumí. Tak špatná kvalita zvuku, že kdo ví, jestli vůbec někdo pochopil jeho slova. Však venek už prozradí, kudy zrovna vlak projíždí.
Pak už vysoké budovy, obchodní centra, lepší auta. To všechno je znamení města, velkého, krásného – Kyjeva. Srdeční a milí lidé. Jak poznají, že jste cizinec, ochotně poradí, všechno vysvětlí. Jako bych jim z hlasu mohl vyčíst „děkuji, že jste navštívil Ukrajinu!“ A pravda je taková, v centru moc cizích jazyků neuslyšíte. Turistů si zde váží (minimálně těch bez uniforem) a podle toho se k nim taky chovají. Možná podstatný důvod, proč jsem si Ukrajinu tak oblíbil, tak zamiloval. Není to jenom země, jsou to lidé. Ochotní, vstřícní a milí. I přes rozdílnost našich ekonomik, našich životů, se k Vám chovají jako k lidem. A na Ukrajině jsem začal oceňovat tak obyčejné, ryze obvyklé věci, které máme v Česku, a nestojí nám za řeč. K lékaři může každý z nás, bez ohledu na stav své kapsy, úřady s Vámi musí komunikovat, i když ne vždy to dělají, pokaždé se ale můžete obrátit výše, když jste vytrvalí, o domy se jakžtakž umíme starat, do škol tečou alespoň nějaké peníze, atd. Nemusíte se mnou souhlasit, nakonec je to můj článek, můj názor, ale spoustu z toho co máme, považujeme za samozřejmost. Najdou se takoví, díky kterým na tom nejsme mnohem lépe, ti dali přednost vlastnímu zbohatnutí před poctivou prací pro svou zemi (v politice jich máme dost a příště je do svých křesel pošleme znovu), avšak jsou země, které nemají ani zlomek toho našeho, přesto lidé mají svou tvář, kterou nikdy neztratili.
Při placení vytahuji platební kartu, ze které je možno vyčíst mou příslušnost. „Vy jste Čech?“ slyšel jsem několikrát. Při souhlasu se nejeden rozesmál a začal vyprávět o tom, jak u nás pracoval nebo byl na výletě v Praze. Naše pivo oni uznávají a považují ho za světovou špici, čemuž se nedivím.
Po výstřelech z Donbasu a začátku ruského tažení Ukrajinou lidé vytáhli státní vlajky z balkónu. Státní symboly vlají i na autech. Na Majdanu zazněla lidová hudba ukrajinských tradic. Někteří přepnuli z Ruštiny na Ukrajinštinu. V obchodech se začalo označovat zboží velkými etiketami s vlajkami zemí původu. Těm ruským se někteří vyhýbají, aby náhodou nepodpořili ekonomiku velkého bratra. Já s Rusy vycházím dobře… „Ty Čech?“ a už mně berou za menšího bratra Slovana. Na Ukrajině cítím silný patriotismus, určitě ale ne nacionalismus. Mladí lidé se zkušenostmi z cestování dostávají chuť se prosadit, něco změnit. Alespoň mladí pociťují, že brzy budou mít za svou vlast plnou zodpovědnost. Nikdo nepovažuje Rusko za překážku nebo nepřítele. Ke vztahu k Moskvě je cítit spíše zklamání, i když city jiných k Rusku se podstatně zhoršily.
Od starší Ukrajinky jsem dokonce slyšel provinilé vyprávění o tom, jak nás okupovali, přitom hovořila plynule Ukrajinsky. Ukrajina se nevzdává zodpovědnosti, nepopírá svou sovětskou minulost, přitom ale nesdílí dominantní touhu Ruska poupravit vzájemné vztahy evropských zemí. Lidé se rozhodli jít vlastní cestou. Ukrajinu berou za svou zemi, Rusko za souseda. Sami Ukrajinci, jak jsem je já poznal, cítí svou rozdílnost od Evropy. Cítí se být pozadu, a jak jsem psal výše, jsou to hlavně mladí, kteří to chtějí změnit, aby dosáhli toho, co my považujeme za standardy dneška. Rozladěná je ale i generace opačná. Pochopili, že chudoba není nutnost ale možnost, že to jde i jinak. A taky to, že podoba dnešní politiky jim nic nepřinesla. Pokaždé se na scéně objeví rytíři, kteří se pak stanou premiéry a prezidenty. Nakonec i třeba splní to, co slíbili; opravdu rozdají peníze tam nebo onam, už ale neřeší, odkud je vzít. A tak se propadáte do dluhů. Lidé chudnou a zdánlivý rytíři naopak bohatnou na úkor své země, svých občanů a voličů. A jak jsem poznal tu spirálu problémů na Ukrajině, začal jsem si vážit toho, co máme my, byť nám ti naši rytíři z politických stran sami kopou jámu, do kterých napadají mé děti, až je budu mít.
Na Ukrajině mne přepadla lidskost a zdánlivá radost z toho, čeho si tam lidé váží ze všeho nejvíce – svých rodin, své víry a snění. Chudí mi tam prostřeli stůl mnohem obsáhleji než by to udělalo několik boháčů u nás dohromady. A z toho mi plyne jedna věc; že pravé bohatství má každý v sobě. Plná peněženka obohatí jen ego dotyčného, ale bez plného srdce bude navždy jen živořit…