Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

středa 14. září 2016

Vážně by to mělo tak být, pane hospodský?

Jdu kolem jedné nejmenované hospůdky ve Frenštátě pod Radhoštěm. Dveře se za doprovodu jemného vrzání otevírají a z interiéru vyletí modrý mrak. Trochu přeháním. Trochu teda moc. Přejdu tedy k něčemu zřetelnějšímu. Jdu posedět s kamarády ke škopku točeného piva, přijdu domů a… S tak načichlým oblečením přece nemůžu zítra do práce mezi lidi, myslím si. Už jsem se zmínil, že nekouřím?
Podle statistik žije v České republice 2 300 000 kuřáků, což je téměř čtvrtina populace. Z toho čísla je více než desetina mladistvých. Možná kouří ze společenské „povinnosti.“ Taky jsem to zkoušel, snad abych zapadl mezi drsné hochy. Naštěstí mne to nikdy nezachutnalo a po krabičce jsem nikdy nemusel sáhnout. Nicméně jsem pořád pod vlivem pasivního kouření. Obvykle pivařím se dvěma kamarády, z nichž jeden je kuřák. Prakticky to podtrhuje onu statistiku, že přibližně jeden ze tří nebo čtyř lidí je kuřák. I v hospodě mám pocit, že tam vykuřuje snad třetina návštěvníků – pochopitelně jsem to nikdy nepočítal…
A než se dostanu k tomu podstatnému; ve Frenštátě se jednou otevřela hospůdka; útulná, přívětivá, s ochotnou obsluhou a svěžím pivem. Majitel, nekuřák, proto určil, že jeho podnik bude nekuřácký. Brzy se obrátil, a byť on sám nekouřil, stala se restaurace kuřáckou. Prý tím trpěly jeho kšefty. On je podnikatel, hospoda byla jeho živobytím, jeho chlebem. Raději se smířil s kuřáckým okolím, než aby riskoval své podnikání, což mu nezazlívám. Jak je možné, že přicházel o klientelu? Na náměstí se sejdou tři kamarádi, z nichž jeden je kuřák (jak jsem už psal výše). Pak se rozmýšlíme, kde půjdeme na tekutý chléb národa našeho. Do nekuřáckého „Sklepa?“ Ne! Bude to vetovat jeden z nás (kuřák). A my ho s druhým kamarádem nutit nemůžeme. Raději budeme dýchat amoniak, formaldehyd, kyanid nebo oxidy síry z jeho špačka. To jsou toxické látky, jedy škodící zdraví nejen jemu, ale i jeho okolí. Ano, sedím v tom dobrovolně, ale svým způsobem nemám moc na výběr. Chceš-li se bavit s kamarády, musíš něco vydržet. Možná je odpověď v tom, že si skutečné riziko pasivního kouření neuvědomuju. Vy snad víte, co všechno cigaretový kouř způsobuje ve Vašem těle? Já to nevím. A předpokládám, že kuřák ani nebude ochoten si o tom něco přečíst.
Jeden z chytrých poslanců (oni jsou tam vlastně chytří všichni) klade důraz na to, aby si hospodští sami určili, zda bude jejich podnik kuřáckým nebo nekuřáckým – jinými slovy návrh zákona fungující v celé civilizované Evropě by nejraději hodil hned do koše. Ano, určitá svoboda v podnikání, ba velká svoboda by měla ležet v dlaních každého podnikatele. Ale, doporučoval bych dotyčnému poslanci, aby se někdy podíval mezi lidi (i třeba v jiné době než během voleb) a prohlédl situaci v malých městech a na venkovech. Pak se setká se situací, kde podnikatel otevře kuřáckou hospodu jen kvůli třem kamarádům, z nichž jen jeden je kuřák. Od kdy platí logika, že většina se musí podřídit menšině? Protože většina lidí (naštěstí!) nekouří. Nebo se tak moc bojíme změn v již zaběhlém systému? Případně chce někdo polemizovat o tom, že pasivní kouření neškodí zdraví? Chcete mi snad vpálit, že nemám lozit do kuřácké hospody? Jasně, už jsem napsal, že tam chodím dobrovolně. Pokud mám sedět s nejlepším kamarádem u piva, je mi jeho cigareta menším zlem, než abychom každý seděli v jiném lokále… A co on? Bude si muset chodit zapálit ven? Nebude to mít ideální, zvláště pak v zimě. Ale ono už teď to má k ideálnímu stavu tak moc daleko, že je nevěcné se bavit o nějakých obětech.
Pokud systém hospod, jejichž akceptování kouření bude záviset na samotném hospodském, pak je jasné, že v malých městech nebo dokonce vesnicích nemusejí přežít. Asi jako ten Sklep ve Frenštátě pod Radhoštěm… Není náhoda, že kuřáckých hospod je více než nekuřáckých, byť v jasné přesile jsou proti kuřákům právě nekuřáci.
Byl jsem docela zklamaný z toho, jak sněmovna shodila zákon ze stolu, ačkoliv slibovala, že projde. Z mého pohledu (obyčejného občana) je divné, že někteří zákonodárci najednou otočili – zase. Z jakého důvodu si pak nemám myslet, že za klíčové provázky v této zemi netahají tabákoví distributoři? Přece alkohol a cigarety jsou společensky tolerované drogy. A o drogy bude vždy velký zájem. A kde je zájem, tam jsou peníze...