Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

úterý 15. listopadu 2016

Účet za minulost až v budoucnu

Musím se přiznat, že s velkou oblibou sleduji na internetu pořad Otázky Václava Moravce a zajímám se o dění v naší politice. Ve 26 letech je to trochu méně obvyklé. Asi tedy…
Musím také přiznat, že nejsem fanoušek ani jedné parlamentní ani neparlamentní politické strany. V posledních časech se rozhoduji až na poslední chvíli, těsně před volbami, koho podpořím svým hlasem. A řeknu Vám proč…

Moc obdivuji nasazení pana Moravce i jeho přehled, se kterým mu bezpochyby pomáhá jeho tým, nicméně jsem utvrzen v tom, že tento moderátor se velice hbitě dokáže orientovat v informacích, které se mu dostávají. Navíc ještě dokáže odolávat manipulačním sklonům zákonodárců, kteří přicházejí k němu do studia a snaží se jej balamutit a tahat za nos. Vlastně si myslím, že Václav Moravec je nejlepší český – známý novinář.

U našich politiků mi však nevoní jistá věc (když je teda jedna zásadní), že již ztrácím (já osobně) pojem o tom, kdo skutečně myslí na blaho státu a kdo ne. Pořád jsme svědky toho, jak se jen mění osazenstva politických spekter, která vždy tahají za určité nitě moci a vytvářejí si živnou půdu pro vlastní blaho. Chtěl bych politikům zleva i zprava vyčíst jednu věc; myslím si, že dokázali pozbýt veškerých zodpovědností, které vedou k obecnému zlepšení životní úrovně i blaha v České republice. Jsem zklamán, když vidím diskuse o tom, jak by se který poslanec měl chovat, co by měl říkat a hlavně proč by to měl říkat. Politici zde nejsou od toho, aby skákali ve směru, do jakého jim určuje politická příslušnost.

Že se dostávají postupně k moci různá populistická uskupení, je výsledek jen těchto garnitur, které se vzájemně nedokáží pobavit o tom, kudy by česká politika měla jít. Nechápu, proč opozice (až už teď nebo jindy) nemůže hledat v zásadních věcech společné body s mocí. Myslím, že by to pomohlo nám všem, občanům, kdyby se vědělo, čeho vlastně chceme jako stát dosáhnout v nejbližších deseti nebo dvaceti letech. Tento dialog mi tady chybí.

Z mého pohledu je politika spíše manipulace a vysvětlování nevysvětlitelného, házení viny na předchozí vlády, atd. Vždyť většina lidí si nesedne a nelistuje v datech ministerstev, kolik se utratilo peněz a za co. Tohle dělá minimum lidí a ti volby dle mého názoru nerozhodují, proto je nutné přistoupit k manipulačním nástrojům a říkat to, co lidé skutečně chtějí slyšet – čili si vlastně kupují hlasy voličů. Nad tímto však nedokáži mávnout rukou, protože já v naší zemi, kterou považuji za překrásnou a jsem na ni hrdý, chci vychovávat své děti. Nepřeji si, aby mí nebo Vaší potomci spláceli naše dluhy. Mé i Vaše děti budou v tomto prostředí vyrůstat, studovat, léčit se, vychovávat své děti a i umírat. Já osobně bych nerad, aby jejich prostředí bylo nekorektní, nezdravé nebo dokonce nedemokratické.

Nechci nikomu vnucovat svůj názor, ale politici si moc zvykli na to, že volič slyší především na současnost a nikoliv na budoucnost. Jde přece o naše potomky, kterým bude předložen účet za současnost…

1 komentář:

  1. Pekne napísaný článok. Naši politici sa tvária, že na budúcnosť myslia, že sa snažia niečo robiť, no časom som zistila, že sú to len lži.

    Takisto nikdy neviem, koho vlastne voliť. Vládne strana, ktorá k zvoleniu manipuluje dôchodcov. Na druhú stranu je to lepšie než by tam mal byť Kotleba. No to je môj osobný názor na politiku na Slovensku.

    OdpovědětVymazat