Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

čtvrtek 24. srpna 2017

Chcete do Černobylu, ale nevíte kde začít? Úvodem, než sbalíte kufry

Černobyl je pro svou historii a slepou povýšenost člověka nad zákony fyziky místo nechvalně známé ve všech koutech planety. Černobyl je místo, kde se před pár desítkami let zastavil čas. Ciferníky tamních hodin už dlouhé roky ukazují stále tu samou hodnotu. Prádlo ještě visí na šňůrách, učebnicemi ve školách listuje už jen průvan vstupující do temnotou pohlcených budov, zrezivělé konstrukce hrají svou děsivě písklavou notu a sarkofág nedaleké elektrárny bojuje se svým pokročilým důchodem i nepřízní počasí. To není noční můra, jež by měla nahnat strach a husí kůži. Ani zdaleka ne. Tohle je Černobyl – místo plné ponaučení i krásných momentů, byť vypadá tak strašidelně a nebezpečně, druhá strana této mince odkrývá něco mnohem pozoruhodnějšího. Něco, z čeho bychom se mohli ponaučit. A pokud ne, pak můžeme alespoň obdivovat matičku přírodu za to, jak moc jsme ji nevěřili, že si toto místo vezme s takovým nadšením.




Co mi návštěva radioaktivní destinace dala?
Mnoho. Ale jedním slovem se to pochopitelně shrnout nedá. Byl jsem tam se dvěma svými kamarády před pěti lety a myslím si, že každý si přišel tak nějak na své, na něco, co každého obohatilo o nezvyklou zkušenost. U mne je možná Pripjať více originální i v tom smyslu, že jsem nezažil socialismus na vlastní kůži, a tak oblast, která se v té době zasekla, byla pro nás všechny něčím naprosto jiným – známým, ale nevyzkoušeným. Nemluvím tady jen o obrazech sovětských vůdců shromážděných v zaprášené místnosti jakési budovy, o symbolikách dělnických elit, ale i tom, jak se v zóně žilo před tím, než se stala územím minulých děsů a bolestí. Vyprávění o Černobylu, o životě a práci v něm, nás vtáhlo do těch časů a my se na pár hodin v našich myslích nastěhovali do města, které bylo tak nádherné a životem podle všeho osobité. Jako kdybychom se nalodili na palubu Titanicu a věděli, co nás při jeho plavbě čeká.
O průběhu cesty a exkurze jsem napsal několik na sebe navazujících dílů – pro jejich přečtení stačí jen vytřídit si články se štítkem Černobyl. Každý, kdo o takové cestě uvažuje, by si ale měl ujasnit, co od takové návštěvy čeká. Ačkoliv se nejedná o destinaci z katalogů cestovních kanceláří, nemělo by vám hrozit žádné riziko, pokud budete poslouchat instrukce průvodce – ale chraň Bože, abych někomu garantoval sterilní bezpečnost v zóně – nejsem jaderný fyzik, nejsem lékař – mohu tedy jen říct něco o své zkušenosti. O tu se mohu podělit. Už v příštím díle se podíváme na podrobnosti…
Doufám, že se vám článek líbil. Pokud ano a chtěli byste více příspěvků na tohle téma, přidejte se do mých mouder na Facebooku nebo si stáhněte nějakou z mých e-knih. Tím mě podpoříte.




Zde hovořím o svých zážitcích z výletu do Černobylu a zóny se zvýšenou radiací. O bezpečnosti nebo nebezpečnosti návštěv Černobylu polemizují mnohdy i sami jaderní fyzici. Já si nedovolím prohlašovat, že návštěva Černobylu je naprosto bezpečná, proto nepovažujte mé články o těchto exkurzích jako zlehčování nebo bagatelizování zdravotních rizik.



Žádné komentáře:

Okomentovat