Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

středa 16. května 2018

Řeč čísel z hokejových čtvrtfinále. Kdo zabalí kufry a proč?


Skupinová fáze hokejového mistrovství světa v Dánsku už spadá do nevratné minulosti. Osm týmů se ze skupin přehouplo dál a v současnosti se chystají na budoucí čtvrtfinálový duel. Česká republika – jako vždy – naštěstí – není ani letos mezi účastníky závěrečných bojů výjimkou a znovu v této fázi turnaje chybět nebude.



Rusko – Kanada
Zdroj: www.iihf.com
Pro některé nejžhavější adepti na celkový titul, pravda je však taková, že o medaile si zahraje jen jeden z nich. Než řeknu něco číselně podloženo, tedy objektivní fakta, neodpustím si něco z mých vlastních, ryze subjektivních dojmů. Kanada na šampionátech 2015 a 2016 hrála naprosto suverénně, hlavně na první zmíněné akci byla nejlepší prakticky ve všem. Letos? Opravdu nic moc – ze sedmi zápasů jen čtyři výhry v řádné hrací době, skóre 32:12 a „pouze“ třetí místo ve skupině.
Na druhou stranu ani Rusko žádná hitparáda. Letošní olympijský vítěz má statistky podobné, jako mají javorové listy – pět vítězství v řádné hrací době, skóre 32:10. Kanada i Rusko prohráli dva zápasy, každý z nich jednou normálně, jednou v přesčase.

Co se týče střelecké efektivity, Kanadě patří páté místo – úspěšnost 12,7 %. Rusové jsou na tom sice o něco lépe, druhé místo s úspěšností 14,55 %, nicméně puky z ruských hokejek létají o něco méně často než z těch kanadských (na střelecké pokusy tady vede Kanada 252:220). Přesilové hry tak nějak průměr až podprůměr – Rusko pátá příčka, Kanada dokonce až dvanáctá.  V čem je ovšem Kanada dobrá až moc, je schopnost zvládat oslabení – 92 %, Rusko jen 81,25 %. Obrana jako taková však hovoří pro Rusko (93,96 % a druhá nejlepší v turnaji). Kanada má úspěšnost jen 90,32 %.
Stahujte e-knihu, která vás zavede do tajů hokejových šampionátů

Můj tip? Ani jeden z týmů nepředvádí úchvatný hokej. Slabého soupeře si s radostí podali oba, ale když došlo na někoho vzdornějšího, měli oba problémy. Myslím si, že postoupí ten, který lépe k utkání přistoupí, a já si myslím, že Rusové budou v tomto směru o něco více namotivovanější. V jejich postup věřím na 55 %. Spíše ale postoupí ten, kdo chytne začátek.

Švédsko – Lotyšsko
Zdroj: www.iihf.com
Ze statistických poměrů je Lotyšsko jedním z nejhorších týmů turnaje. Na druhou stranu Švédsko je zatím nejsilnější celek šampionátu. Ztratilo pouhý bod, v sedmi zápasech inkasovalo pouhých devět branek a… jde z něj strach. Lotyšsko se do čtvrtfinále probojovalo až v poslední utkání – ale zvládlo to.

Střelecká efektivita není to, co Švédy přehnaně zdobí – 12,97 % jejich střel končí gólem, ale v tomto jsou až čtvrtí. Lotyši se s 9,3 % krčí až na desáté pozici. Přesilovky? Švédsko promění 36 % z nich (lepší jsou jen Američané). V této disciplíně horší než Lotyšsko je jen Jižní Korea – s úspěšností 13,64 % nelze čekat zázraky. Pokud hledáme něco, co jde Lotyšům lépe než Švédům a díváme se na přežitá oslabení, ani zde se tyto dva týmy moc nerovnají – Švédsko odvrátilo 82,61 % přesilových her soupeřů, Lotyšsko jen 77,78 %. Ve své knížce Řeč čísel z hokejových MS jsem psal, že málokterý tým, který nemá úspěšnost vzadu více než 90 %, může uspět a získat medaili. V tomto pohledu by Lotyši mohli – i díky 91,06 % zákroků vzadu jsou ve vyřazovacích bojích, avšak lepší než Švédi s 94,44 % není už vůbec nikdo. Pravda, dát Švédům gól se při pohledu na toto číslo zdá skoro nemožné…

Můj tip? Lotyši už jeden vyřazovací zápas prakticky hráli a zvládli jej. Účast ve čtvrtfinále je pro ně úspěch bez ohledu na to, jak v něm dopadne. Nicméně Švédové slabší soupeře podcenit umí a Lotyši zase umějí překvapit. V tomto duelu ale Švédové budou odčiňovat vymňouklou olympiádu a se sebevědomím mistrů světa Lotyše porazí… Tipuji postup Švédů na 95 %.

Finsko – Švýcarsko
Zdroj: www.iihf.com
Že by švýcarský David potrápil severského Goliáše? Co by ne. Možné to je. Švýcar se do čtvrtfinále dostal o pouhý bod před Slovákem – ano i při rovnosti bodů by šel dál alpský celek díky vzájemnému mači, ale i tak. Švýcaři dostali o osm branek více než jejich příští soupeř, navíc dali o třináct méně. Favorit je i z tohoto pohledu jasný.

Ve střelecké efektivitě nemá Fin konkurenci – 15,9 % střel končí gólem. Švýcar 11,11 %. V přesilových hrách jsou si oba celkem podobní. Země tisíců jezer a daleko vyšších mezd než u nás promění 29,03 % přesilovek – Švýcar – opět mnohem bohatší než Čech – má úspěšnost 27,59 %. Schopnost oslabení je každopádně hodnota hovořící pro Finy – 88 % her v početní nevýhodě oni ubrání, Švýcarsko jen 80 %. Pokud jde o hru vzadu, ani tam není Švýcarsko zamknuté na šest západů – úspěšnost obrany 89,94 %, Finsko je třetí nejlepší – 92,03 %.

Můj tip? Finové jsou občas tím, kdo bohatým bere a chudým rozdává, což mne v tipu trochu znervózňuje. Kvalita je jednoznačně na straně švýcarského soupeře, ale právě i ten umí překvapit. Nemyslím si, že Finsko bude mít postup snadný, protože Švýcarsko bez kvality rozhodně není a navíc nemá co ztratit. Na druhou stranu ale pochybuji o tom, že Švýcarsko bude schopno odolávat byť jen jedné útočné formaci Finů, proto věřím v postup favorita na 80 %.

Česká republika – USA
Zdroj: www.iihf.com
V tabulce jsou si oba týmy relativně podobné – Češi patnáct bodů, Američané šestnáct, Češi inkasovali patnáctkrát, Američané šestnáctkrát… Střelecká efektivita je však něco, v čem jsou naši soupeři mnohem lepší – 39 branek v sedmi zápasech mluví za vše. Nikdo na tomto šampionátu nevstřelil gólů více – ani Finové ne. Česko se radovalo 27x. I střelecká efektivita měřena poměrem střela / úspěch je u nich vysoce nadprůměrná – 13,98 %, Česko 10,93 %. Češi už ale jeden zápas proti efektivnějšímu celku zvládli – nad Ruskem, které má ještě účinnější střelbu než Američané.

Zatímco české přesilovky si hrají tak nějak průměrnou notu – osmé místo s úspěšností 22,22 %, ty americké jsou celkem jiná liga. 40 % a zámořský tým je v tomto na špici. Pozor na vyloučení! S tím samozřejmě souvisí efektivita čelit přesilovkám protivníků. Češi se vydrápali z těchto nepříjemností jen v 71,43 % případech, což není zrovna chvályhodné. Horší jsou už jen Němci, Bělorusové, Francouzi, Norové a Korejci (přesně v tomto pořadí). Američané se ubrání na 84,62 % a v turnaji jsou lepší už jen Kanaďané, Finové a již vyřazení Slováci. Úspěšnost obrany? Ani v tomto Američany nepřevyšujeme, byť jsme lehce nad 90 % - přesně tedy 90,26 %. Amerika je ještě výš – 91,71 %.

Co se vyloučení týče, je možnost vsadit si na neukázněnost našeho vyzyvatele. Zatímco Česko tráví v oslabení průměrně přes devět minut za zápas, hráči USA sedí za katrem skoro o dvě minutky déle. Zefektivnit přesilovky, zatahovat se zpátky a postupujeme. Jak prosté se to zdá, ale samozřejmě tak jednoduché to nebude. Češi patří mezi nejnavštěvovanější celky turnaje a dá se čekat, že proti Američanům budou české pokřiky zase slyšet. Na zápasy českého týmu vyrazí v průměru 8489 diváků, na USA „jen“ 7772. Snad potřebný motor…

Můj tip? Američané jsou v mnohém lepší než Češi, ale v týmovém pojetí je relativně mladý český tým skutečně tým, který umí držet pospolu. Bohužel se u nás projevují náladové výsledky a občas i nevyrovnané přístupy ke hře. Proti Švýcarsku jsme pořád seděli na trestné lavici, v dalších utkáních jsme byli mírní jako zlatokopky před námluvami se svou kořistí. Co se mi na naší hře líbí, je pohyb. Myslím si, že s naší rychlosti měli problémy Rusové i Švédi a věřím, že tento aspekt nám může vyhrát čtvrtfinále a posunout nás do bojů o medaile. Výsledek tohoto duelu si ale tipovat nebudu, budu ale doufat v postup Čechů a to na 100 %…





Žádné komentáře:

Okomentovat