Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

sobota 6. října 2018

Strach ze smrti - je k němu důvod?


Měli bychom se bát smrti?
S jistotou na tuto otázku neodpoví asi nikdo. Nábožensky zabarvené výpovědi samozřejmě tvrdí, že smrt je jen další nedílná etapa naší v současné době tělem uvězněné duše, která bude žít v jiné formě po smrti naši tělesné schránky, ale co to vlastně duše je, jak vypadá nebo jaké vlastnosti ji charakterizují, to už v podstatě neví nikdo. Jedno ale jisté je, se smrtí se nikdo z nás nesmíří a oproti jiným zemským tvorům máme tu "čest" si uvědomit, že jednou umřeme a že je to zkrátka jediná povinnost, kterou v životě máme…



Co bude následovat?
Mnoho lidí tvrdí, že se nebojí smrti, ale spíše samotného umírání, že to bude bolestivý a dlouhý proces, kterému nelze uniknout. Bát se je naprosto logická reakce na bezvýchodný stav. Docela běžný je i strach z toho, co člověk nezná - třeba konec konců smrti samotné. Jaká je? Je nějaké "potom"? Zdokumentované výpovědi lidí přežívající tzv. klinickou smrt často vyprávějí o rozpínajícím se a lásky vyzařujícím světle. Jsou tyto zážitky opravdu zkušenosti z druhé strany, nebo po posledním výdechu následuje nevyčerpatelná tma a konec veškerého vědomí? A příjemné světlo či setkání se s nežijícími blízkými je jen poslední výplod umírajícího mozku? Tak či tak si říkám, že není čeho se bát - pokud duše přežije konec svého těla, je to dobré, pokud naše vědomí rázem skončí, pak si smrt prostě a jednoduše ani neuvědomíme. Prostě by nenásledovalo nic, zrovna jako nic nepředcházelo našemu narození - prostě si neuvědomujeme žádné předtím.


Smrt je jen další etapa života
To už tvrdí řada vědců ale i filozofů. K nejznámějším badatelům patří americký lékař Raymond Moody, který v roce 1975 vydal knihu Život po životě. Moody v této publikaci předložil řadu výpovědí o prožitku blízké smrti. V době, kdy se zkušenosti a názory nešířili skrze internet, jako je tomu dnes, americký spisovatel došel k zajímavému závěru: ti, kteří přežili klinickou smrt, měli výjimečně podobné zážitky spojené jednou zvláštní entitou - umírající opustil své tělo a z přímého nadhledu dokázal s vysokou přesností říci, co se kolem něj v době, kdy jej někdo zachraňoval, dělo. Samozřejmě všechny výpovědi musel někdo vylíčit a to mohou udělat jen ti, které se podařilo znovu oživit. Z podstaty věci se přesně neví, kdy vědomí člověka udělá definitivní přešlap hranice věčnosti, a tak se o přesné hloubce klinické smrti dá jen diskutovat.


Náboženství se prý mýlí
I to tvrdí Raymond Moody v jednom z rozhovorů pro Novinky.cz při návštěvě České republiky v roce 2017. Všechny víry světa nějakým způsobem téma smrti uchopují a dávají je do spojitosti se svým stylem života. A to se zdá být však vše, co by mohlo být zcela přesné, i když si tento americký badatel myslí, že samotné křesťanství je svým výsledným poměrem výklad/skutečnost velmi blízko možné pravdě. O jednom je však Moody přesvědčen: po smrti na každého čeká rekapitulace svého života ze strany všech vašich protějšků, kterých se zkušenost týkala. Pokud jste někomu ublížili, pocítíte bolest, kterou jste mu tím způsobili a samozřejmě naopak budete vnímat radost toho, koho jste ji obdarovali. To samo o sobě zní velice férově.

Však se dočkáme všichni
To je na této úvaze jediná skálopevná skutečnost. Lidský život není dostatečně dlouhý na to, abychom si mohli dovolit jej promarnit. Svou délkou ale určitě dostačuje k tomu, abychom jej dokázali prožít co možná nejplněji a nejradostněji a připojili k tomu i někoho dalšího. To, co bude po něm, nakonec nikdo z nás nezvrátí a nemá smysl věnovat příliš času strachu z nevyhnutelného. Žijeme totiž dnes…





Žádné komentáře:

Okomentovat