Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

úterý 7. května 2019

Řeč čísel MS 2019 – Slovensko se chce vrátit mezi světovou špičku


Země slovenská je nádherná a srdečná. To je nepochybný a jasný fakt, stejně jako konstatování, že se Slováci na další domácí mistrovství světa velmi těší. Zhruba mezi lety 1998 – 2007 patřilo Slovensko mezi hokejové velmoci; získalo jednu zlatou medaili (2002 ve Švédsku), jednu stříbrnou (2000 v Rusku) a jednu bronzovou (2003 ve Finsku). Pokud nehráli Slováci o cenné kovy, hráli alespoň čtvrtfinále, ve kterém nechyběli ani jednou, pokud jde o zmíněné období. 



Poté ale přišel spíše ústup ze scény a to dokonce i s bojem o udržení se mezi elitou; ano, šampionát v Kanadě 2008 (13. místo) si jistě naši východní sousedé za rámeček nedají. Bohužel ani další roky nebyly příliš pozitivní; dvakrát desáté místo (2009 ve Švýcarsku a 2011 dokonce doma) a jednou ještě dvanáctý flek (2010 v Německu). Pak ale z rázu přišlo stříbro z mistrovství ve Finsku a Švédsku 2012 (mimochodem s českým trenérem Vůjtkem v pozici hlavního kouče). Pak ale opět pád přes osmé místo až po absenci ve čtvrtfinále, která trvá už pět let. Šampionát v Německu a ve Francii 2017 byl pro Slováky vůbec tím nejhorším (14. místo). V Dánsku jim pak uteklo čtvrtfinále o jednu pozici…
Slováci mají poměrně dlouhodobě problémy se vstřelením branek; vlastně už od roku 2013 nedosáhli průměru alespoň třech branek na zápas. Jen tak pro zajímavost, průměr všech čtvrtfinalistů od roku 2000 je 3,43 vstřelených branek na zápas – byť samozřejmě z těchto statistik výrazně vybočují vysoce útočné celky. Mezi nejlepších osm se dá postoupit i s menším počtem gólů…
Pokud se podrobně podíváme na slovenskou obranu, ani tam nenalezneme v posledních letech čísla Slovákům přívětivá. Procentuální úspěšnost brankáře (a já tvrdím i obrany) měli Slováci nad 91% od domácího turnaje v roce 2011 pouze jednou. Hádejte kdy – ano za dva bludišťáky těm, co tipovali stříbrem zakončený šampionát v roce 2012 (bylo to 92,04%).

V Dánsku to ale taková bída jako třeba rok před tím nebyla; 90,77% (rok před tím 86,63%). Tak proto Slováci bojovali o čtvrtfinále, i když neúspěšně… Slovenské naděje na čtvrtfinále v Dánsku ale byly umocněny jejich čistou hrou; v oslabení strávili jen něco přes šest a půl minuty v každém mači. Pod jejich průměr se vlezli jen Lotyši a Rusové.

Samozřejmě na Slováky se musíme dívat zároveň jako na letošní pořadatele a připomenout si jistá úskalí s tím souvisejícími. S domácími celky to nebývá příliš horké, co se medailí týče. Z posledních 27 turnajů hrálo doma třicet týmů, protože se třikrát hrálo ve dvou zemích. Medaili přitom dokázal pořadatel získat jen sedmkrát (1992 Československo – bronz, 1995 Švédsko – stříbro, 2002 Švédsko – bronz, 2007 Rusko – bronz, 2008 Kanada – stříbro, 2013 Švédsko – zlato a 2016 – Rusko). Domácí celek končí častěji ve čtvrtfinále než na stupních vítězů. Vzepřou se letos Slováci svým posledním výsledkům a „prokletí“ domácího prostředí? Přál bych jim úspěch.


Rozpis zápasů; zdroj www.iihf.com


Našli jste v tomto článku chybu ve statistikách nebo v grafu? Napište mi přes kontaktní formulář.




Stahujte e-knihu, která vás zavede do tajů hokejových šampionátů


 

Žádné komentáře:

Okomentovat