Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

středa 14. září 2016

Řeč čísel: Adept na zlato: FINSKO

SportLední hokej
AkceMistrovství světa 2016 v Rusku
TýmFinsko
Data z období1993 - 2015 (zdroj: www.iihf.com )
Od roku 1993 dosud se odehrálo 23 turnajů. Pouze ve dvanácti z nich nezískalo Finsko medaili. Suomi se blýská medailovou úspěšností téměř 50%. Jinými slovy, co druhý turnaj, to kov na krku. Co je ale u této skandinávské země spíše nešťastné, je nelichotivý nepoměr mezi zlatými a stříbrnými medailemi; Finsko si zahrálo zápas/y o titul hned osmkrát, ale jen dvakrát se pohár vezl do jejich hlavního města.


Vůbec nejméně plodným obdobím pro finský národní tým bylo rozmezí let 2002 - 2005; čtyři turnaje bez medaile. Této menší krizi ale předcházely čtyři roky, které naopak medaile přinášely: 1998, 1999 a 2001 stříbro, 2000 bronz.

Ale i mistrovství světa občas zakončuje ceremoniál s finskou vlajkou na vrcholu a s rytmem hymny Suomi. 1995 ve Stockholmu Finsko zdolalo ve finálovém derby Švédy a budoucnost se přímo malovala. Na další nejcennější kov se ale ve Finsku čekalo až do roku 2011. V Bratislavě Finsko uspělo opět proti Švédům, po čemž následovaly dva roky prázdna. Stříbro si Finové odvezli v roce 2014 z Minsku v Bělorusku. A před rokem Finové ukončili pouť mistrovstvím světa v Praze a Ostravě zápasem s Českou republikou ve čtvrtfinále.

A jak to Suomi šlape v Rusku, kde se letos bude šampionát hrát? Bravurně. Na dvou odehraných turnajích zůstali Finové pokaždé až do konce. V roce 2000 si Finsko odvezlo z Ruska bronz a pak o sedm let dokázali jako jediní porazit velesilné Rusy v boji o postup do finále. Jak už ale víme, Finové málokdy finálový zápas zvládnou a ani tehdy se to nepovedlo. Bylo z toho stříbro.

Když bylo Finsko ve finále, vyhrálo ho ani ne v 9% zápasech (bylo jich osm, tj. skoro 35% turnajů). Na medaili dosáhl tento skandinávský hokejový obr v téměř 48% šampionátech... Co přijde letos od týmu, který po finálových střetech obvykle uroní slzu zármutku?