Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

středa 14. září 2016

Řeč čísel: Adept na zlato: RUSKO


Sport Lední hokej
Akce Mistrovství světa 2016 v Rusku
Tým Ruská federace
Data z období 1993 - 2015 (zdroj: www.iihf.com )
Ruská sborná se řadí mezi vůbec nejužší favority, velikány, a od těch se nic jiného než titul mistra světa nečeká. Rudá mašina během dvaceti turnajů v rozmezí let 1963 - 1983 vyhrála zlato hned sedmnáctkrát. Od zavedení play-off systému na velkých turnajích a po rozdělení Československa se ale mašina z východu podstatně zadřela i přes to, že se svobodné Rusko stalo nejlepším hned na šampionátu v Německu 1993. Už rok na to se kola mocného stroje zastavila a Rusko prožívalo půst, o kterém Češi mohou ještě pár let jen snít - v nočních můrách. Osm let bez cenného kovu de-facto korunoval propadák na domácím turnaji v Petrohradu 2000, kde Rusko nejen že nepostoupilo mezi nejlepších osm, nedosažitelná byla i první desítka.


Že by se ale mohlo blýskat na lepší časy, naznačilo mistrovství světa ve Švédsku 2002, kde sborná došla až do finále, kde padla se Slovenskem. O rok později ve Finsku Rusko medaili nevyhrálo, neboť je ve čtvrtfinále poslal domů náš tým. V roce 2004 nedokázali Rusové z velmi nabité ostravské skupiny postoupit ani do čtvrtfinále. Rok 2005, mistrovství pořádá Rakousko, a Rusko podává velmi sympatické výkony, které však na medaili nestačí. Nakonec ale byli jediným týmem, který dokázal porazit budoucí mistry světa - Českou republiku. Rok 2006 v Lotyšsku, Rusko hraje výborně, ale poroučí se už ve čtvrtfinále po prohře s Českem.

Od turnaje v roce 2007 se mašina zase dala do pohybu a prakticky celý domácí šampionát mlela jednoho soupeře po druhém (mj. taky nás ve čtvrtfinále). Jen v semifinále si na ně vyšlápli Finové. Nakonec z toho byl pro Rusko bronz. V Kanadě 2008 už ale dlouhé patnáctileté čekání na titul skončilo. V krásném finále Rusko vzalo zlato domácímu javorovému listu. V roce následujícím, ve Švýcarsku, se finále opakovalo a Rusko svůj triumf obhájilo. 2010 Německo, všechno funguje, vyhrává se. Jen v semifinále má Rusko vážné problémy se srdnatými domácími Němci. Nakonec však vyhrají a už žízní po titulu - třetím v řadě. Primát, který v moderních hokejových dějinách držíme pouze my. A do finále se jako zázrakem protahují také Češi - dvakrát po sobě zdolají oba skandinávské favority v samostatných nájezdech a chystají se na Rusko ve velkém finále. Někteří Češi později řekli, že vzhledem k síle Rusů a absenci českých hráčů z NHL byli připraveni na stříbro. V Německu se ale z poháru pro mistry světa napili právě oni. Zlatý hattrick pro Rusko nebyl dokonán a vítězství těch Čechů, kteří byli na stejném mistrovství poraženi Nory a rozhodně jsme nehráli vyrovnaný zápas se Švýcarskem, bylo tak moc neočekávané, že bylo nazváno jako "hokejová loupež."

2011 na Slovensku Rusko opět končí bez medaile po marném boji v utkání o bronz s Českem. V roce 2012 z Finska a Švédska se titul veze zase do Ruska. Poslední jejich soupeř ve finále Slovensko sice zaskočil celý svět postupem do boje o titul, ve finále už však vyhrál Goliáš. O rok později prakticky ve stejných pořadatelských zemích Rusko končí bez medaile, avšak titul se vrací Rusům z Běloruska 2014. V Česku 2015 sborná sice dochází až do finále, tam ji ale Kanada k titulu doslova nedá ani čichnout. S čím vyrukují Rusové letos? V přípravě, ve které ještě spousta talentů hraje o nominaci, strach rozhodně nevyvolávali, tak jsem zvědavý. Domácí prostředí však bude bouřlivé a požene Rusy za zlatem - všechno ostatní je neúspěch.
Chtěli byste mít přehled o českém národním týmu? Máte Facebook? Že ještě váháte https://www.facebook.com/hokejovarepre/
nebo například https://www.facebook.com/hokejovytym/