Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

středa 14. září 2016

Řeč čísel: Může porazit kohokoliv: BĚLORUSKO


Sport Lední hokej
Akce Mistrovství světa 2016 v Rusku
Tým Bělorusko
Data z období 1993 - 2015 (zdroj: www.iihf.com )
Olympijské hry 2002, Salt Lake city. Nabití Švédové připouští čtvrtfinálové drama s papírově slabším soupeřem. Puk nastřelený ze středního pásma se nešťastně skutálí přes záda brankáře Tommyho Sala a tým, který svou kvalitou tenkrát nespadal do elitní skupiny mistrovství světa, hraje o medaile na olympijských hrách. Švédové naopak jedou domů. Neuvěřitelné, přesto se to stalo.


Na posledních dvou turnajích Bělorusko okusilo vyřazovacích bojů, ačkoliv to nebylo poprvé, kdy se do nich reprezentanti této země dostali. V předchozích letech se tato země do první osmičky dostala celkem 5x (1998 - hrála se ČF skupina, 2006, 2009, 2014 a 2015). Mezi těmito turnaji se sice několikrát stalo, že Bělorusko spadlo o úroveň níž, nicméně zase se umělo vracet.

V Praze na tribuně jsem sledoval konec zápasu základní skupiny Česka s Francií, ale na kostce za hudby "Ostravo, Ostravo" od Jaromíra Nohavicy byl zobrazen konečný výsledek z Ostravy, kde Bělorusko smetlo Američany 5:2, čímž prakticky odstavilo Slováky od play-off. Vždyť na stejném turnaji Bělorusko získalo bod nejen se Slováky, ale i s Finy. Pravda, ve čtvrtfinále v Praze proti Kanadě to nešlo a byla z toho prohra 0:9.

V roce 2014 na svém šampionátu se Bělorusko dostalo do čtvrtfinále přes výhry nad Švýcarskem i Německem. A ve čtvrtfinále trápilo silné Švédy, na které vyslalo 23 střel.

V Rusku? Pro Bělorusko v roce 2000 devátá příčka a 2007 jedenáctá. V Lotyšsku však Bělorusko skončilo na šestém místě a jde vůbec o nejlepší umístění na MS vůbec.

Každopádně u běloruského celku mne zaujala jistá věc vycházející z oficiálních statistik IIHF: účinnost střelby Bělorusů na MS 2015 byla celých 11% (pro zajímavost: Kanada 15%, Švédsko s Ruskem po 13%, Slovensko 8% a Česko 9%, Finsko a USA 10%, Švýcarsko třeba jen 6%). Jen vypilovat obranu, více střílet a skvělé výsledky (jako ten, který se zrodil v Ostravě proti USA 5:2) nemusí být jen občasné. Nakonec v loňské nominaci bylo z 25 hráčů 10 z Dynama Minsk. Jedná se tedy o stále sehrávající se mužstvo, které je z velké části celý rok pohromadě.

A proč jsem je zařadil mezi černé koně turnaje? Proč by jím nemohlo Bělorusko být? Jejich výkony už k smíchu nikoho nepředvádějí a světová elita se za poslední roky vyrovnala. Postoupit do čtvrtfinále tento tým umí. A se štěstím ten jediný zápas mohou i vyhrát. Švédové mohou vyprávět…
Chtěli byste mít přehled o českém národním týmu? Máte Facebook? Že ještě váháte https://www.facebook.com/hokejovarepre/
nebo například https://www.facebook.com/hokejovytym/