Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

středa 14. září 2016

Řeč čísel: Adept na zlato: SLOVENSKO


Sport Lední hokej
Akce Mistrovství světa 2016 v Rusku
Tým Slovenská republika
Data z období 1993 - 2015 (zdroj: www.iihf.com )
Podobný svátek jako Česká republika zažije v rámci mistrovství světa v hokeji také Slovensko. A jelikož Slováky považuji za naše bratry, budu pěsti držet i jim, i když ne tak skálopevně jako našim. Pochopitelně. Že by Slováci nemohli dosednout na trůn hokejového šampiona? Tož a proč ne? Kdo tipoval, že Česko vyhraje mistrovství světa 2010? Kdo by si vsadil v roce 2013, že stupínek od titulu budou Švýcaři? Světová špička se vyrovnala natolik, že možné je i tohle, čemuž přispívá relativní krátkost celého šampionátu. Nakonec i Slováci o tom mohou vyprávět, když v roce 2012 došli až do finále, což jen dokazuje, že hráči z pod Tater jsou schopni slušného výsledku. Já je do potencionálních adeptů na titul určitě pasuji…

Jaké ambice doprovodí slovenskou nominaci do turnaje? Nevím. Každopádně z Ruska si už jednu medaili odvezli. V roce 2000 je až ve finále zastavil český tým. A se Slovenskem máme nyní něco společného; na mistrovství světa 2012 jsme získali bronz, oni stříbro. Nutno podotknout, že ač přes skvělý výkon našich ve čtvrtfinále proti domácím Švédům, jsme se Slovenskem na prahu finále tahali za kratší konec a na náš úkor Slovensko postoupilo do boje o zlato (2012). Co nás tedy spojuje? Od té doby se na medaile oba koukáme jen z dálky.

Nejúspěšnější pro Slováky byl rok 2002. Ve Švédsku slavná slovenská parta uměla vítězit a udržet klid v rozhodujících chvílích turnaje. Zlatou oslavnou jízdu odstartovala konečná siréna po finále s Ruskem. Slovensko si odvezlo svůj vůbec první a zatím i poslední pohár pro mistry světa. Ze třech účastí ve finále se to povedlo jen jednou. Slováci medaili (sice bronzovou) dokázali obhájit i v roce 2003. Ještě se ale nevědělo, že se na devět let k medailím otočí zády. A nejen to. Celé Slovensko trnulo u obrazovek, jestli jejich tým projde alespoň do čtvrtfinále a mnohdy pro ně turnaj skončil de-facto o týden dříve (případně se hrála dokonce baráž a hrozil i pád).

Až v roce 2012 se současným českým trenérem Vladimírem Vůjtkem se Slovensko dočkalo opět lesklých kovů, i když s mistrovstvím se loučili prohrou, ale tak to už u stříbrných "výher" bývá.

2015
Na posledním turnaji v České republice Slovensko překvapivě nepostoupilo ani mezi nejlepší osmičku, byť herně nepředvádělo tragický výkon. Stopku v základní skupině Slovákům vystavily především papírově slabší týmy, se kterými nevyhrávalo a ztratilo tak potřebné body.
2014
Ani rok po parádním stříbru Slováci nedokázali na úspěch navázat. Ze šampionátu se klidili už po skupině, když přes ně postoupila do vyřazovacích bojů Francie, která Slováky dokázala porazit.

Jen drobná zvláštnost, která mi stojí za zmínku; Slováci všechny čtyři medaile vybojovali v zemích hokejových mistrů (2x ve Finsku 2003 - bronz a 2012 - stříbro, ve Švédsku 2002 - zlato a v roce 2000 stříbro právě v Rusku).

Co předvedou bratia letos? Kdo ví. Ale vsadil bych se, že Slováci budou na obrazovky nalepeni stejně věrně jako Češi…