Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

středa 14. září 2016

Za českou výplatu by žít nechtěl, myslí si Ir Philip O Toole

To jednou přijela do jeho země jedna Pavlína z České republiky, aby si tam něco naspořila. Náhodou se oba v roce 2002 potkali v jedné hospůdce a jejich přátelský vztah se začal rýsovat. I když mladá Češka odjela z Irska, udržovala spolu dvojice kamarádské pouto v době, kdy Facebook byl ještě dva roky „na houbách.“ O nic víc v módě nebyl ani email, a tak vzaly za své tradiční obálky, propisky, papíry a dvojice se i dnes považuje za kamarády.
Philip naslouchal všemu o Česku, které považoval za zaj

ímavou zemi. Když dostal opakovaně pozvánku k návštěvě Česka, v roce 2004 jí neodmítl a poprvé naší zemi navštívil. Jak roky ubíhaly, cesty do srdce Evropy pokračovaly. Philipova skromnost vedla k tomu, že si Českou republiku oblíbil natolik, že na její adresu prohodil pár lichotivých vět. Jak vidí skromný Ir naší vlast?

Jak často jezdíš do Česka a proč?
Když můžu, tak jednou za rok navštívit kamarádku v Ústí nad Labem.



Znáš také jiná města než Ústí nad Labem?
Ano, byl jsem mnohokrát v Praze, navštívil jsem Brno, Děčín nebo Teplice. Také znám jednoho člověka z Ostravy, ale tam jsem nebyl.

A uvažuješ o návštěvě Ostravy? Je to průmyslové město. Jeden český písničkář o Ostravě zpívá jako o rudém srdci…
Jednoho dne navštívím i jinou část republiky. A myslím si, že to bude blízko Frenštátu pod Radhoštěm.

Čím se Češi liší od ostatních národností?
Upřímností, idejí svobodného uvažování a způsobem života. Také si všímám, že Češi mají rádi venkovní sporty.

Pociťuješ na Česku, že jsme byli ještě nedávno komunistickou zemí?
Velmi. Možná protože jsem Česko znal jako jednu z nejslavnějších železných opon a něco jsem načetl v knihách o historii. Z budov a z venkovů to ještě jde cítit. Něco i vypadá…

Co si myslíš o Evropské Unii? Myslíš, že jde o dobrý nápad „propojit“ země a jejich kultury?
Já si myslím, že je to dobrý nápad, protože to pomohlo Irsku v hospodářství i jiných sférách i díky volnému pohybu mezi zeměmi. Také si myslím, že je dobré, když se evropské země k sobě přibližují. Každý může mít nějaký názor, každý může přinést svůj nápad. Akorát jen některá pravidla EU jsou přímo šílená. Třeba není dobrý nápad vnucovat jiným zemím odlišný způsob života, než který vyznávají po mnoho generací a byly součástí několika jiných kultur.

Máš rád české pivo? Myslíš si, že je naše pivo to nejlepší?
Absolutně s tím souhlasím. V Česku jsou piva svěží a vždy čerstvá. V každém městě. V Irsku jsou všechna piva plná chemie, jmenovitě třeba Heineken, Carlsberg, nebo americký Budweiser.

Hodně Čechů pracuje v Irsku. Máš s nimi nějaké zkušenosti?
Pracoval jsem s jedním z Ostravy a ten byl v pohodě. Celkově v blízkosti mého města ale moc Čechů není, to spíše Poláků.

Máš rád česká jídla? Co si okusil?
Moc mi chutná vepřové koleno a tomu podobná jídla. Ochutnal jsem pstruhy nebo klobásy od pražských stánkařů. Do obliby se dostal i váš chleba, který je pokaždé čerstvý, na rozdíl od toho našeho v Irsku. Oblíbil jsem si i Kebab a Gyros.

Gyros a Kebab ale nejsou česká jídla.
Já vím, že nejsou. Říkám to jen proto, že v Irsku si Kebab nebo Gyros nedáš.

Je něco, co v Česku postrádáš oproti Irsku?
Ne. Když jsem tady na návštěvě, nepostrádám nic.

Umíš si představit, že bys žil v České republice?
Kdybych měl spoustu peněz, tak ano, protože za ty peníze tam dostanete dobrou hodnotu k životu. Nicméně bych nechtěl žít z platu, který dostávají Češi, protože oproti Irsku jsou vaše platy velmi nízké

Co si Češi myslí o Irsku? Máme o Tvé zemi správné informace?
Češi pracující v Irsku našli u nás dobré platy, ale co vím, chtějí se vrátit domů na rozdíl od Poláků, kteří chtějí zůstat déle. No a o nás si myslíte, že žijeme nezdravě a jíme moc z fast foodu. Také jsem pochopil, že si myslíte, že Irsko je jen o zelené barvě a Guinessu.

Plánuješ navštívit i další místa v Česku? Hodně cizinců vypráví o Praze jako o jednom z nejhezčích měst. Souhlasíš s tím?
Plánuji navštívit více měst než jen Prahu, abych viděl skutečný český život. Co se Prahy týče, je to jedno z nejkrásnějších měst, které jsem v Evropě navštívil. Hezké budovy, mosty, dobré bary i jídlo.

Co si Irové myslí o České republice? Dá se říci, jak nás berete, jestli jako východ, střed nebo západ?
Většina Irů vás považuje za východní Evropu. Starší lidé berou Českou dokonce jako něco ruského.

Ona sovětská armáda podpořila československý komunismus vojenskou intervencí v roce 1968. To může být pro některé Čechy bolestivé si myslet o Česku jako o něčem „ruském.“
To je z historických knih, ve kterých není moc detailů o tom, co se v roce 1968 u vás stalo. Bylo to u nás vnímáno jako dění v zemi, která je daleko a nějak spojena s Ruskem. V tom čase v Irsku začalo hodně nepokojů v Severním Irsku mezi katolíky a protestanty a mezi ozbrojenými skupinami a britskou armádou. Nakonec se i Češi snažili odporovat Rusům. Nicméně naše země nebyla okupována celá na rozdíl od Česka.

Máš nějaký přehled o naší politice?
Celkově o politice moc ne. Samozřejmě vím, že jste se odtrhli od komunismu v Rusku, ale o dnešní politice přehled nemám. Irové se kdysi odtrhli od britské nadvlády trochu podobně, jako se i Češi odpoutali od ruského režimu.

Kde si myslíš, že je snadnější žít? V Irsku nebo Česku?
To je těžká otázka. Každý miluje svou zemi a třeba Irsko má teď řadu svých problémů. Ceny tady hodně stoupají nahoru a pracovních příležitostí už tady tolik není. V Česku jsou zase platy nízké a o zaměstnanosti v ČR moc nevím.