Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

čtvrtek 19. ledna 2017

Titanic, symbol pýchy, na který se nikdy nezapomene

Národní sportovní komplex Olimpijskyj není jen fotbalový stadion v srdci Kyjeva – doslova v jeho aortě. Domovský stánek Dynama Kyjev se na čas proměnil v přístav pozůstatků Titanicu a jeho nikdy neutichajících příběhů. Měl jsem to štěstí, že jsem zrovna v ukrajinské metropoli pobýval, když se vylovené části světoznámého parníku těšily pozornosti zvědavých lidí. Asi po roce nebo dvou zamířila výstava i do Prahy, tak alespoň vidíte, jak zbytečně jsem otálel s nějakým příspěvkem skromných dovětků k tomu, co mi revoluce od White Star Line způsobila za husí kůži.




V roce 1912 vyplouvá na moře jeden z bratrů rodiny Olympic RMS Titanic s výtlakem více než 52 tisíc tun a délkou větší než jsou dvě fotbalová hřiště (269,1 metrů). Svým luxusem má nabídnout požitek z plavby mezi dvěma kontinenty více než dvěma a půl tisícům pasažérům. Marně. Však všichni víme, co se stalo. Ledovec a pád do hloubky zhruba čtyř kilometrů. O této katastrofě víme každý, toto neštěstí změnilo námořní předpisy a vrylo nám do hlav jakýsi pocit nešťastně ukončených životních příběhů.
Procházel jsem si mezi vylovenými částmi z lodi, sto let po tom, co padaly ke dnu spolu s tunami ocele a železa. Pravda, o morálním významu výstavy tak nějak pochybuji. Přece jen brát předměty z místa neštěstí není nic, co by mě lákalo, ale když už to bylo kousek ode mě? Oblek malého muže, možná chlapečka, mě by asi byl (tj. 170 cm odhadem???). Dobové střihy na mě udělaly sice dojem, ale nejvíce jsem zamrzl při otázce, co se stalo s jeho majitelem? Skákal si společně s ním přes palubu, byl jsi zabalený v kufru, nebo ses jen tak válel v kajutě, až tě do svých spárů vzala nějaká robotická ponorka? Ať už tak, či tak, byl jsi, obleku, na lodi, když každý křičel o pomoc a z necelé stokilometrové vzdálenosti vám na pomoc spěchala loď Carpathia v riskantní honbě skrze ledové peklo. Talířky, ze kterých jedli cestující, nic netušící, že plavba z Anglie do Ameriky bude jejich osudová. Šperky, ze kterých se budou těšit už jen lovci vraků. Kusy nábytku, který zapáchá po jakémsi prokletí. Fotky rodin, které se možná rozpadly (takových bylo na Titanicu mnoho). Titanic ve mně zanechal mnoho zvláštních i neblahých pocitů.
Nejen fotbalový stadion, kde se hrálo finále EURA 2012...

Často si říkáme, jakého úspěchu jsme nedosáhli. Aby taky ne, postavit něco tak velkého, přitom přepychového, že ani nepoznáte, že jste pořád jen na moři. Lidstvo se i tenkrát hnalo za luxusem a tlačilo své výtvory do výšin, až se to vymklo z rukou. Titanic je symbol majestátnosti a vlivnosti. Až takové, kde se ztrácí hranice. Ale tato loď nebude zapomenuta nikdy…





Žádné komentáře:

Okomentovat