Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

pondělí 10. dubna 2017

Řeč čísel: MS v ledním hokeji 2017 - Adept na zlato - USA

Párkrát jsem se zamyslel a snažil se najít výstižnou odpověď na otázku, proč Američané nehráli od roku 1992 ani jednou finále. Upřímně, nevím. Možná zkrátka jen neumí koncovku, možná už jsou v semifinále příliš unavení nebo nechtějí hrát nedělní večerní finále, aby už mohli sedět v letadle nad oceánem. Kdo ví. Ale, oni umí zlobit, jenže bronz je pro ně vrcholem.


Jejich útok
V roce 2013 ve Švédsku a Finsku měli druhou nejúčinnější ofenzívu na turnaji, ale na finále to nestačilo (byl z toho bronz). Rok předtím třetí místo v žebříčku úspěšnosti střelby (4,25 branek na zápas), konec ve čtvrtfinále. A tak můžeme pokračovat. Medaile sice občas ano, ale nikdy ne více než bronzová. A i na tu si tu a tam musí hodně máknout.
Obrana? Slušný průměr
Na minulém šampionátu byla americká defenzíva jedna z nejhorších ze všech (přesně tedy 87,34 úspěšnost zásahů), přesto si málo zkušené mužstvo zahrálo o bronz. V České republice 2015 měli Američané obranu podstatně uzavřenější (92,83 %), ale zase z toho nebyl nic víc než bronz. V roce 2014 v Bělorusku druhá nejhorší úspěšnost zásahů (86,96 %), roky před tím dvě sedmá místa v tabulce úspěšností.
Při celkovém pohledu do těchto zápisů se dá říci, že obvyklá procentuální spolehlivost od roku 2001 se pohybuje okolo 90 %. Za to spolehlivost uzavřených dveří do boje o zlato je 100 %.

Přesilové hry – občas velmi dobré
Co se dá u týmu USA vyzdvihnout, jsou občasně účinné přesilové hry. V Bělorusku 2014 měli Američané úspěšnost 26,83 % (nejlepší na šampionátu), přesto se klidili už v prvním kole vyřazovacích duelů. Nejlepší přesilové hry měly Spojené státy i rok nazpět ve Švédsku a Finsku – úspěšnost hned 33,33 %, i díky tomu dosáhli na bronzový vrcholek.

Procentuální úspěšnost přesilových her týmu USA na jednotlivých turnajích


Nebo si přečti více článků na téma sport.

Žádné komentáře:

Okomentovat