Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

čtvrtek 13. dubna 2017

Řeč čísel: MS v ledním hokeji 2017 - Adept na zlato - Švédsko

Ještě do loňského turnaje v Rusku patřili Švédové společně s hokejisty sousedního Finska mezi stříbrné krále. Teď už je jejich sbírka stříbrných medailí nasbíraných od roku 1993 druhá nejpočetnější. Co se týče švédských výsledků, zažívá tento tradičně o ty nejvyšší mety bojující gigant pozvolný pád. Od domácí zlaté medaile v roce 2013 se přes čtvrtfinále probojoval jen jednou (2014 – bronz), pak už následovaly dvě stopky v prvním kole play off.



Vzadu už to není, co to bývalo
Když Švédsko vyhrálo svou poslední medaili – je to ten zmíněný rok 2014 v Bělorusku, drželi se jejich brankáři na úrovni 93,62 % - obdrželi 15 branek z 235 střel. V České republice 2015 inkasovali 22x, přičemž proti nim bylo vypáleno „jen“ 190x. Sečteno podtrženo, už dva roky úspěšnost zásahů pod 90 %. S úspěšností zásahů pod 90 % získaly medaili od roku 2001 jen dva celky – a bylo to v Lotyšsku 2006; Česká republika s 89,33 % vybojovala stříbro; ve finále poražena právě Švédy s úspěšností 89,84 %. Bylo to finále dvou nejméně spolehlivých obran medailových držitelů (Češi inkasovali v každém utkání v průměru téměř 2,7 branek, Švédové lehce přes dva góly).

K medaili se dokážou prostřílet
Pokud si od roku 2001 seřadíte všechny týmy podle celkového počtu střel, v první desítce bude Švédsko figurovat hned 5x. V poslední době efektivita proměny střely na gól není u Švédů nijak oslnivá, takže jediný způsob, jak se s touto neblahou nedovedností vypořádat, je frekvence pokusů. Vyplývá to z logiky; pokud vám něco nejde, musíte tomu věnovat více času nebo pokusů než jiní. To už Švédové dokázali mnohokrát. Příklad? V roce 2011 v Bratislavě a Košicích Švédové proměnili jen 8,94 % pokusů, ale vzhledem k tomu, že vyprodukovali téměř 40 střel v průměru na zápas, dokázali z toho vytáhnout 32 branek a bylo z toho nakonec stříbro. V roce 2013 na domácím šampionátu byla efektivita ještě horší (7,95 %), ale při 352 pokusech v deseti zápasech toho bylo 28 gólů a zlato nakonec.
Prakticky nikdo jiný se neřídí pravidlem: „Když neumíš střílet, musíš střílet často.“ A ono to vychází…

Nechají se vyprovokovat
Švédové mají více paradoxů, přes které se i tak dostali k medaili. Například v roce 2013 na domácí půdě byli vůbec nejvylučovanější mužstvo – celkem 129 trestných minut v deseti utkáních. Ačkoliv je to trochu extrém, tažení za zlatem to Švédům nezhatilo…

Trend hry v oslabení ale Švédové od té doby vůbec nezměnili. Na posledních třech turnajích byli vždy pátým nejvylučovanějším celkem. Pokud tedy přihlédneme k nemalému handicapu, který tři korunky mají – tj. že se na vstřelení gólu značně nadřou, jen těžko budou hrát o cenný kov, pokud budou čechrat nervy rozhodčím…



Nebo si přečti více článků na téma sport.

Žádné komentáře:

Okomentovat