Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

úterý 18. dubna 2017

Řeč čísel: MS v ledním hokeji 2017 - Outsideři sovětské školy znalí - Bělorusko a Lotyšsko

Co se týče Běloruska a Lotyšska, byly doby, kdy tyto týmy dokázaly trápit favority absolutních rozměrů, ba je dokonce i porazit – ne přímo porážet, ale porazit. Největší úspěch Běloruska je zcela jistě účast v semifinále zimních olympijských her v Salt lake city 2002. Kdo by řekl, že na konci čtvrtfinále Švédsko – Bělorusko budou na straně poražených stát solidně rozjeté tři korunky?

A Lotyšsko? U nich zase byly časy, kdy si někteří jejich hráči (například Artūrs Irbe), brali zejména střetnutí proti Rusku velice osobně. Když už v brance stál slavný Irbe, chtěl Rusy srazit. A na mistrovství světa 2003 ve Finsku byl u toho, kdy jeho družina neoblíbeného soupeře skalpovala 2:1.


Bělorusko

Nedá se přímo říci, že by tento tým hrál pravidelně o příčky zajišťující účast ve čtvrtfinále, protože k vyšším metám se Bělorusko neprobojovává. Na přelomu tisíciletí často klepalo na první osmičku a srdnatě ji stíhalo. Velký útlum přišel v roce 2001, kdy se houževnatý tým propadal v konečných umístěních. Ale, na posledních třech turnajích si dvakrát zahrál čtvrtfinále a obsadil v obou případech sedmé místo (2014 na domácím šampionátu a 2015 v České republice). Na běloruské čtvrtfinále v Praze jsem byl osobně.

Ke smůle východního mančaftu v něm narazilo na výsostnou Kanadu. Pamatuji si, že za stavu 7:0 (hádejte pro koho) jsem si skočil na onu místnost, když jsem vyšel, zámořský celek a pozdější mistr světa slavil gól – myslel jsem, že je to 8:0, ale byla to branka na 9:0… Stejně jako jsem o pár hodin později viděl Jágrův poslední vítězný zápas v národním týmu (čtvrtfinále Česko – Finsko), byli jsme s kamarádem svědkem i dosud poslední účasti Bělorusů ve vyřazovacích bojích. V Rusku 2016 skončili hluboce pod mým očekáváním (12. místo).
Graf konečného umístění na MS
Nicméně, u tohoto týmu je něco, co rozhodně stojí za zmínku – nemalou. Střelecká efektivita. Bělorusové nejsou mančaftem, který by své soupeře zásoboval sprškou střel (na posledním turnaji jich vyslali v každém klání v průměru 20,14), avšak tyto pokusy umí dlouhodobě efektivně využít. V účinnosti proměněných šancí patří Bělorusko k těm nejlepším ze všech, byť má jejich umístění v této disciplíně sestupnou linii (2014 – 3. místo, 2015 – 4. místo a 2016 – 5. příčka). Bělorusko dokázalo na posledním mistrovství světa v Rusku přetavit v úspěšné zakončení 11,35 % šancí, což rozhodně není k zahození (Češi například 10,29 % a Švédové pouhých 7,88 %).
Úspěšnost střelby Bělorusů na různých šampionátech
Další číselné údaje? Úspěšnost v přesilových hrách – celkem nic moc (na MS 2016 se Bělorusové z gólu v početní výhodě radovali pouze 4x v sedmi zápasech). V opačném kontrastu byli navíc třetím nejtrestanějším souborem ze všech – v průměru přes 14 minut v každém utkání hráli v oslabení. A obrana jako taková? Moc špatná. Tento celek má často úspěšnost v zabránění branky pod 90 %, ale před rokem v Rusku pořádal přímo dny otevřených dveří – s obranou, která má efektivitu pod 84 % (na MS 2016 vůbec nejhorší) s průměrem inkasovaných branek na utkání více než 4, se moc velká díra do světa udělat nedá. Nakonec si myslím, že 12. místo je pro Bělorusko ještě úspěchem a spíše se jedná o velice silný varovný signál do budoucích šampionátů…

Lotyšsko

Graf konečného umístění na MS
Od mistrovství světa ve Švýcarsku v roce 2009, kde se naposledy mihlo ve čtvrtfinále, tento hokejový tým spíše skomírá a má více starostí s udržením se mezi elitou, než že by si kladl za cíle postup do vyřazovacích bojů. V Rusku 2016 se dařilo držet úspěšnost defenzívy lehce nad 90 %, což vlévalo do lotyšských žil trochu naděje na vyšší ambice, ovšem s průměrem ani ne dvou vstřelených branek na zápas máme jasné vysvětlení, proč se jim nedaří dosáhnout lepšího výsledku. Malinký průměr dosažených gólů v zápase se opakuje minimálně druhým rokem a je otázkou, zda se Lotyšům podaří na šampionátu 2017 zefektivnit svá zakončení, protože s tím současným se lepšího umístění nedočkají. Úplně všechno na obraně viset nemůže. Pokud lotyšský útok zůstane ve stávajících kolejích a obrana neudrží solidní úroveň, může tento tradiční účastník mistrovství světa úplně klidně spadnout.
Střelecká aktivita Lotyšska

Další neblahá čísla přidávající vrásky do tváře lotyšského kouče a nervy čechrající fanouškům přinášejí statistiky vyloučení. Už od mistrovství světa 2013 patří tento národní tým pravidelně ke dvěma nejčastěji vylučovaným týmům šampionátu. Lotyšsku k více jak 100 minutám oslabení stačí pouhých sedm zápasů, což je neskutečně mnoho.
Počty udělených trestných minut všech účastníků MS 2016


Nebo si přečti více článků na téma sport.

Žádné komentáře:

Okomentovat