Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

pondělí 1. května 2017

Řeč čísel: MS v ledním hokeji 2017 - Adepti na sestup - Slovinsko a Itálie

Italové i Slovinci jsou mužstva, která na předchozím MS v Rusku nehrála, a svou účast si zajistila v B skupině mistrovství světa. I když ruský turnaj oba sledovali jen z televize, nedá se o nich říci, že by to byli nováčci. Spíše jde o celky, které pravidelně postupují a sestupují a osobně si nemyslím, že letos bude mít Itálie se Slovinskem jiné ambice než se zachránit.


Slovinsko

Posledních pět účastí mezi elitou chutnaly Slovincům velice hořce (2006 v Lotyšsku – poslední místo, 2008 v Kanadě – předposlední, 2011 na Slovensku – poslední, 2013 – poslední a konečně 2015 v České republice – zrovna tak první odspoda). Od roku 2002 hrálo Slovinsko ve společnosti těch nejlepších 8x a nespadlo pouze 2x (2002 ve Švédsku 13. místo a tak samo v Rakousku 2005).
Dá se najít u Slovinska něco pozitivního, v čem se neodráží jeho nehezké umístění? Odpověď zní, že dá. I když byli Slovinci na světovém šampionátu v České republice v roce 2015 celkově nejhorším týmem, odehráli ze všech nejméně minut v oslabení (pouze 42 v sedmi zápasech) a v žebříčku trestných minut na zápas jim patřilo druhé nejlepší místo – pouze šest minut v každém zápase strávili v oslabení. Ani v roce 2013 na turnaji ve Švédsku a Finsku tomu nebylo tak moc jinak – druhý nejméně vylučovaným celkem. Slovinci hrají velice ukázněně a nenechají se tolik vyprovokovat.

Bohužel co se týče dalších statistik, není toho moc, co by hovořilo pro Slovince. V efektivitě střelby byli na turnaji v Česku druzí nejhorší (pouze 6,21 %), alarmující je ovšem číslo průměru vstřelených branek na zápas. Poslední dva turnaje, které Slovinsko odehrálo, byl dosažený průměr celkem dosti pod dvě na zápas – na dva góly se vyhrává celkem těžko…
Přesilovky? Rok 2015, počet přesilových her 14, góly: 1, ovšem s úspěšnosti 7,14 % byli třetí zespoda… Pokud mrkneme na obranu, v Praze a Ostravě se dostali na 89,47 %, což jim zaručilo ve srovnání desátou příčku.

Itálie

Mohla by Itálie alespoň zaklepat na dveře čtvrtfinále? Možné je všechno, ale osobně v to moc nevěřím. Posledního zápasu na mistrovství světa se Italové zúčastnili 19. května 2014 v Bělorusku – prohráli v něm 1:5 se Švédskem. Další velká chvíle je čeká 6. května 2017, kdy návrat mezi hokejovou špičku této planety oslaví zápasem proti Slovensku.
Při pohledu na umístění se na posledních turnajích vidíme mančaft klečící na spodku hokejového světa. Neblahá čísla se kopírují i do efektivity střelby, ve které byli Italové vůbec nejhorší i při svých dvou posledních vystoupeních mezi elitou (2014 – 5,5 % a 2012 – 3,87 %).

Je zde však jedna zvyklost fotbalových kolegů – pevná obrana. To je přesně to, v čem se Itálii dařilo například na turnaji v roce 2014 – úspěšnost zásahů 90,4 % - šestá nejlepší vůbec – avšak nestačila na nic víc, než předposlední flek a pád zase o třídu níž. Však i nejhorší přesilovky daného šampionátu to potvrdily – z 28 přesilových her pouhý jeden vytěžený gól. To je hrozně málo. Těžko říci, s čím přijedou letos. Uvidíme.


Nebo si přečti více článků na téma sport.

Žádné komentáře:

Okomentovat