Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

pondělí 1. května 2017

Řeč čísel: MS v ledním hokeji 2017 - Adepti na čtvrtfinále

Švýcaři, Němci, Francouzi. Dva z nich budou hrát doma, jeden z nich, myslím si, projde do čtvrtfinále. U Francouzů bych si troufl říct, že by se tam dostat mohli, ale domácí prostředí není vždy výhodou. A takový tým nebyl v posledních letech na velký tlak moc zvyklý. Jejich postup mezi nejlepších osm by mě letos překvapil. Ale víte, jak to je… Nikdy neříkej nikdy.



Německo
Co se střeleckých úspěchů týče, Němci se na posledním turnaji v Rusku těšili velkého zdaru. Jejich efektivita byla třetí nejlepší ze všech – za zápas vystřelili v průměru 22,5x a ruce nad hlavu zvedali hned 23x. Sečteno a podtrženo – 12,78 %. Lepším už v této disciplíně byla jen Kanada s Finskem. Na posledním turnaji Němci zapracovali i na úspěšnosti přeměny přesilových her – v průměru jim stačily na jedno skórování čtyři přesilovky, což ve srovnání s jinými šampionáty není vůbec zlé. Na podobných numerech byli naši západní sousedé naposledy na turnaji v Kanadě 2008, kde měli efektivitu využití přesilových her hned 26,67 %.
Pokud ve změti čísel hledáme slabiny německého týmu, najdeme je zcela jistě v obraně. Pevná defenzíva je základem jakéhokoliv úspěšného celku a právě v této disciplíně obvykle Němci zaspávají. Zřídka kdy se svou úspěšností dostávají nad 89 % (naposledy ve Švédsku a Finsku 2013 – 92,75 %, na Slovensku 2011 – 89,79 %), jinak se často motají okolo třech inkasovaných branek na zápas. Pravděpodobný konec? Čtvrtfinále je vždy úspěchem, ačkoliv víte, jak to bylo naposledy, kdy hráli doma? Semifinále a nejlepší mančaft bez medaile (2010)…

Švýcarsko
Reprezentace, která dokáže často porazit adepty na medaile. Netvrdím, že je pokaždé smete, to by rozhodně nebyla pravda, ale mnohdy dokáže najít a využít slabin svých soupeřů. Houževnatí Švýcaři budou zcela jistě trápit favority i letos. V čem je jejich síla? V týmovosti a vyváženosti.
Na posledním turnaji v Rusku zažili Švýcaři zklamání. Jejich cesta nevedla ani do čtvrtfinále a jejich jedenácté místo bylo pod očekáváním. Švýcarsko se svého největšího úspěchu dočkalo ve Švédsku a Finsku v roce 2013, kdy se fantasticky probojovalo až do finále. Od té doby jsou jejich výsledky spíše tvrdým vystřízlivěním; 2014 – 10. místo, 2015 – 8. místo a loňský neúspěch jsme si již zmínili. Na posledním mistrovství světa se celkově tento tým spíše trápil, byť byl druhým nejčastěji střílejícím účastníkem ze všech – v průměru vyslal 35,71 střel na zápas (pilnější byli jen Švédové se 36,5 střelami/zápas). Pokud vypálíte takové množství ran na brankáře soupeře a radujete se jen 2,88x za zápas, nemůže to vést k úspěchu. Co se týče hry vzadu, není se zde příliš čím chlubit - na šampionátu v Rusku 2016 jen 87,6 %. Pokud Švýcarsko zlepší hru v obraně a jejich útočníci budou mít více štěstí, mohou si play off zahrát… Jestli ale zopakují podobné dny otevřených dveří jako před rokem, pojedou domů už po základní skupině.

Francie
Na turnaji v Bělorusku 2014 předváděli Francouzi atraktivní hokej, který nechutnal mnoha soupeřům. Nicméně od šampionátu v Česku 2015 zaznamenávají mírný sesuv v konečném umístění. Před rokem hráli dokonce o přežití v A skupině.

Pokud se mrkneme na francouzská čísla ve střelecké efektivitě v posledních letech, zjistíme, že například v Rusku jejich úspěšnost v této disciplíně přesně kopíruje konečné umístění na šampionátu – 14. místo se 7,86 % využitím šancí. Co je však pro Francii alarmující, je jejich průměrný počet vstřelených branek za zápas. V posledních dvou letech celkem významně pod dva góly na utkání, což je hrozně málo. Když si posvítíme na důvody, proč francouzská reprezentace před rokem nespadla o třídu níž, trkne nás její lehce podprůměrná obrana – 88,67 % úspěšnost zásahů s brankářem na konci každého pokusu obvykle stačí k záchraně.



Nebo si přečti více článků na téma sport.


Žádné komentáře:

Okomentovat