Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

úterý 2. května 2017

Řeč čísel: MS v ledním hokeji 2017 - Strážce zlatého hattricku

Zrcadlo, zrcadlo, kdo je ve světě zdejším nejhokejovějším – nejmistrovanějším? Česká republika to není, tedy od loňska (hokejisté se lvem a orlicí na hrudi triumfovali v příběhu mistrovství světa od roku 1993 6x, zato kluci s javorovým listem už 7x), avšak je zde pár bodů, nad kterými Češi vládnou a nad jedním přímo drží ochrannou ruku – zlatý hattrick.



Vyhrát mistrovství světa třikrát v řadě, ve vyřazovacích bojích porážet celý svět a nakonec dojít až na vrchol. Unikát, který doteď vybojoval jen a pouze český národní tým. Česká republika se už dvakrát proměnila ve strážce jedinečného výsledku a dvakrát jej dokázala ubránit v samotném finále proti přímému ohrožovateli – v roce 2005 v Rakousku se český tým sešel nabitý hvězdami z NHL ve výluce, aby ve vídeňském finále sebral Kanadě zlato s pořadovým číslem tři. V roce 2010, taktéž v Německy mluvící zemi, Češi neutralizovali rozjeté Rusy – rovněž dvojnásobné šampióny z posledních dvou let. A v roce 2017? Rozhodující klání turnaje se budou hrát zase tam, kde rozumí po deutsche sprache. A pro hattrick směřuje Kanada… Že by „do třetice všeho dobrého?“
Český průměr vstřelených branek na zápas

Kdo se směje naposledy… ten je Čech
S velkou mírou nadsázky, říct se dá mnoho. Ale celkem paradoxem je (tedy kromě toho, že hattricky si chráníme vždy v germánských zemích, abychom se tak mohli zařídit i letos), že když už jsme se postavili v přímém duelu vyzyvatelům na zlatý hattrick, nikdy jsme se neblýskali zářivým útokem nebo efektivitou – v roce 2005 ve Vídni úspěšnost střelby pouze 7,74 %; o pět let později, v Kolíně 2010, efektivita podobně 7,89 %. V obou případech shodně až desáté místo v žebříčku této disciplíny. Zajímavé? Ne. Když se psal rok 2005, měli Češi na šampionátu vůbec nejlepší obranu s úspěšností 95,63 %. V Německu 2010 to sice bylo o něco horší, avšak 93,98 % je taky více než dost. V těchto atributech se promítá jedna zásadní věc – nejlepší útok je obrana. A pokud ji Češi dobře postaví (třeba letos s podporou Radka Gudase), není třeba okupovat tabulky střelců. Stačí jen jeden pevný Mrázek a zlato je naše.
Bez přesilovek nejsou koláče
Hokej je rychlá hra a o osudu celků rozhodují individuality nebo chyby. Převaha jednoho hráče často přibližuje danému celku nejvyšší příčky. A bohužel početní výhody jsou dar, který náš národní tým tak nějak odmítá. Důkaz? Cesta k našim dvěma posledním medailím (2011 a 2012 – obě jsou bronzové) vedla přes povedené početní převahy. Česká republika patřila ve zmíněných akcích k těm nejlepším – 2011: 21,88 % efektivity a 2012: 30,3 % - v obou letech konečné čtvrté místo v žebříčku úspěšnosti přesilových her. Před rokem jsme měli úspěšnost pouze 14,29 % a byli jsme v této dovednosti až jedenáctí. Co z toho plyne? Pokud přesilové hry přímo nerozhodují důležitá utkání, pak se k tomu zcela zásadně blíží. Takže; tým s kamennou obranou, neprůstřelným gólmanem a schopností tu a tam skórovat z početních výhod je schopen složit na kolena jak Rusy, tak i třeba Kanaďany.
Český průměr počtu střel na zápas
Jsme schopni to vyhrát
A teď snad střízlivě – je schopen český národní tým posbírat kuráž a dojít si ve Francii a Německu pro zlato? Samozřejmě že ano! Světový hokej zná jen sedm velmocí – Kanadu, Rusko, Švédsko, Finsko, USA, Slovensko a Českou republiku. U dalších zemí by bylo velkým překvapením, kdyby se probojovali dál než do čtvrtfinále. Ale to není to jediné, v čem se lepíme až k vrcholu. Není to jen historie a povinnost vůči ní se pokoušet o zlato. Česká republika stabilně patří mezi líheň kvalitních hokejistů světového formátu a někteří v nominaci si už nějakou tu medaili domů přivezli. A to nejdůležitější; strážce zlatého hattricku musí znovu povstat…




Nebo si přečti více článků na téma sport.

Žádné komentáře:

Okomentovat