Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

čtvrtek 22. února 2018

Česko a Rusko v boji o finále ŘEČ ČÍSEL – přednosti obou týmů


Před dvaceti lety se český národ lepil k televizním obrazovkám a pozoroval nefalšované zrození hokejových hrdinů, kteří na turnaji století pod olympijskými kruhy v Naganu dobyli zlatou medaili. A snad tomu není náhoda, že po zmíněných dvaceti letech se turnaj pod září olympijských kruhů koná znovu v daleké Asii. Sice bez účastí hráčů z NHL (jako tehdy v Japonsku poprvé s nimi, tak i letos v Jižní Koreji poprvé od roku 1994 bez nich – bez zámořských elit), ale opět mají Češi za sebou velice slušné výsledky a teď již i zcela reálné vyhlídky na celkový triumf. Český fanoušek zkrátka znovu usedá s hrdostí a těmi nejvyššími očekáváními – naší hoši zatím na své cestě porazili všechny čtyři své soupeře a nyní se postaví jednomu z největších favoritů turnaje – celku Ruska (oficiálně Olympijští atleti z Ruska). Kde je klíč ke skalpu silných Rusů z pohledu čísel? Na co si dát velký pozor? Čtěte dál a uvidíte.
Foto: Jan Malý/ČOV, ze stránek www.cslh.cz



Čtvrtfinále s USA super, ale berme jej jako varování
Ano, Američany jsme vyřadili po samostatných nájezdech a můžeme se spokojeně plácat po ramenou, na druhou stranu ale nesmíme usnout na vavřínech, neboť Američané podrobili naší hru velkým zkouškám, ve kterých jsme ne vždy uspěli.
Tak především, Češi si v zápase nahrabali deset trestných minut, což de-facto potvrzuje náš turnajový průměr minut devět za utkání – shodou okolností průměr ruské sborné je totožný. Proti Spojeným státům český tým neproměnil ani jednu přesilovou hru – naopak v jedné početní převaze sám inkasoval, když vedl a měl hru slušně pod kontrolou. Nejen ve výhodném poměru Češi občas zbytečně kombinovali, dlouho si nabíjeli a tlačili puky po rozích kluziště, odkud ne vždy přišla přihrávka, které by se Američané měli bát. Na druhou stranu se puk Čechům bral těžko a zdálo se mi, že nad soupeřem máme rychlostní i kvalitativní převahu, jež ale končila u skvělé efektivity zakončení u týmu USA – ten na dvě branky potřeboval jen 11 střel. Další – ty klíčové – už zastavoval v brance Francouz i za pomocí tyče. Češi se nicméně nechají vylučovat mnohdy zcela zbytečně, díky čemuž ztrácejí slušný herní rytmus i fyzické síly. Děje se to, bohužel, v každém zápase, bez ohledu na soupeře. Navíc příliš neobtěžují strážce kasy protivníka, do brankoviště se hrne jen hrstka českých hráčů – právě odtama se dá náhodně tečovat a vstřelit nějaký ten ušmudlaný, ale důležitý gól.

Foto: Jan Malý/ČOV, ze stránek www.cslh.cz

Rusko je útočně nejsilnější možný soupeř
Náš semifinálový vyzyvatel disponuje nesmírnou ofenzívní kvalitou – hráči jako Kaprizov a Kovalchuk patří mezi tři střelecké lídry olympijské soutěže. Na jeden gól obvykle nepotřebují více jak tři čtyři střely – a to je vskutku vykřičník. Kromě dvou zmíněných mají Rusové v týmu i Nikitu Guseva – jednu z hvězd Petrohradu, který svým parťákům v národním týmu přihrál už na šest branek – ano, i toho je třeba dobře bránit. Pokud jsme si mysleli, že americká střelecká efektivita je příliš vysoká (7,38 %), pak ta ruská je podstatně údernější; 17,54 %. Sborná ve čtyřech utkáních nasázela svým protivníkům 20 gólů, na kterých potřebovala 114 střel a v této disciplíně je vůbec nejlepší ze všech. Češi jsou na místě třetím s procentuální úspěšností 10,17 % (118 střel na branku a 12 jich skončilo gólem) – nicméně je třeba říct, že na branku soupeřů střílíme více než právě náš semifinálový protivník.

Přesilovky u nás ke gólům nevedou
Alespoň tomu tak zatím je. Z dvanácti účastníků olympijského turnaje v ledním hokeji se Češi v přesilových hrách – disciplíně, která často rozhoduje důležité zápasy – usadili na osmém místě. Z 11 početních výhod jen dva góly, to je něco, na co by se Jandačův výběr měl před duelem s Rusy připravit. Nějaký gól z přesilovky se k postupu do finále může jistě hodit. To Rusko je má natrénované až až – 15x proti soupeři v přesile a 5 branek z toho (co třetí přesilovka to gól). Pokud Češi dodrží svůj rytmus čtyř až pět vyloučení za klání i v semifinále a Rusové podtrhnou svou vlastní statistiku, pak nám v přesilovce dají klidně i dvě branky – a to nás může stát boj o zlato. Ale…

Foto: Jan Malý/ČOV, ze stránek www.cslh.cz

Ruské oslabení a naše přesilovky jsou dva odlišné póly
Rusové oslabení prostě umí. Hráli jich už šestnáct a inkasovali pouze jednou (úspěšnost 93,75 %) a společně s Američany patří k těm nejlepším v tomto oboru na půdě jihokorejského PyeongChangu. Pokud jedny z nejhorších přesilovek turnaje (v podání našich) narazí na skoro nejlepší obranu v oslabení (v podání Rusů), beze změn prostě nemůžeme čekat zásadní posun. Naše souhry v přesilových hrách se prostě zlepšit musí – je třeba je zjednodušit, hrát jen na pár doteků, střílet více z první a hlavně na střelecký pokus dlouze nečekat. To nám momentálně chybí. Brankáři našich soupeřů proti nám nezachytali všichni dobře – pálíme vesměs přímo na ně a skrz ně puk do brány neproletí…


Týmy s nejlepší obranou turnaje vyhrávají
Mají Češi nějakou statistiku lepší než jejich ruští hokejoví kolegové? Ano. Tu zásadní. Hru vzadu a obranu má rozhodně pevnější český tým – a dá se očekávat, že šéf-kuchař ruské střídačky Oleg Znarok na ni teď hledá účinný recept – střelecká esa v rukávu na to rozhodně má. Zatímco defenzíva Rusů vykazuje čísla efektivity 92,21 % - brankář Koshechkin se na tom podílí svými 91,63 %, Češi jsou vzadu rozhodně lepší. Pavel Francouz působí klidně, jistě, laciný gól, když už jej dostane, jej nerozhází, umí rychle rozehrát a hlavně zbytečně nevyráží puky před sebe. K tomu všemu už dvakrát úspěšně vychytal samostatné nájezdy (i to se může hodit). Jeho úspěšnost je přesně 94 % a po Hillerovi ze Švýcarska (95,6 %) je druhý nejlepší ze všech. Byla by škoda nevyužít jedinečné šance v podobě gólmana, který chytá famózní sezónu a pod olympijské kruhy si přivezl neskutečnou formu…

Takže, proti Rusům šanci rozhodně máme. Je na čem stavět a každopádně je co zlepšovat…
Pozor – před mistrovstvím světa v ledním hokeji 2018 vyjde moje nová e-kniha zaměřená na statistické rozbory všech konaných turnajů. Nenechte si ujít. Jestli chcete být v obraze, sledujte můj blog nebo Matýskova moudra na Facebooku.



Žádné komentáře:

Okomentovat