Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

pátek 23. února 2018

Řeč čísel – V cestě k medaili nám stojí Kanada


Zlatá naganská jízda se opakovat nebude, to je jisté. Hořká to slova, když pohlédneme na povzbudivé výkony českých hokejistů na olympiádě v Jižní Koreji. Z pěti zápasů jich vyhráli čtyři, finále bylo opravdu blízko. Proti se postavila hladová sborná, na olympijské zlato slintající už 26 let. Ale ve vzduchu je stále cítit medaile. Bronz se naposledy houpal na krku českých hokejistů v roce 2012 – po mistrovství světa, kde v duelu o něj Češi za sebou nechali domácí Finsko. Pak jsme o stejně cenný kov hráli ještě dvakrát – 2014 v Bělorusku a 2015 v České republice. V obou případech to ale dopadlo stejně – v semifinále i v zápase o medaili - střelecky z naší strany naprázdno. Tato noční můra nás po prohře s Ruskem 0:3 v semifinále straší i teď pod olympijskými kruhy. Na olympiádě v Turíně 2006 jsme se ale k bronzu přece jen prostříleli. Než si rozebereme číselné hrátky nás i našeho sobotního soupeře z Kanady, trochu se podívejme na naši hru.

Foto: www.iihf.com



Tak dlouho se chodí pro vítězství, až se ucho utrhne
Aneb po bitvě je každý generál. Ve svém minulém článku jsem upozorňoval na naší chabost v přesilovkách. Před zápasem s ruským výběrem jsme využili dvě početní výhody z jedenácti, což se nerovnalo ani 19 %. Po porážce s Ruskem je to už jen 13,33 %. Samozřejmě, náš poslední soupeř měl velice vysokou úspěšnost her v oslabení, kterou si ještě vylepšil (před semifinále to bylo 93,75 %, nyní už 95 %). Osobně si myslím, že naše hra v převaze byla v posledním duelu lepší než obvykle, nicméně tam pořád byla jedna taková, kde jsme se ke střele dostali až po 80 vteřinách, což je zkrátka příliš. Mnohdy to bylo zbytečně překombinované, příliš promyšlené a nakonec prováhané. Duely o bronz už ale takové často nebývají. V nich nerozhodují malé chyby ale psychická odolnost.

Foto: www.iihf.com

Kanada a bronz? Jdou jenom po zlatu
Už na mistrovství světa docela nevídaná statistika – když už o něj javorové listy hrají, obvykle jim i uteče. Od roku 1993 o něj Kanada válčila ryze na světových šampionátech pětkrát, z toho čtyřikrát se z ledu poroučela bez medaile. V tom jediném případě, na MS 1995 ve Švédsku, jej vyhrála zrovna proti Česku (4:1). Ale olympiáda, to je zkrátka jiné kafé. Bronz to byl naposledy v Grenoblu 1968. V Naganu 1998 o něj po vyřazení Českem v semifinále hrála s Finskem. Prohrála. Jedno se z toho dá celkem klidně říci: „Zlato, nebo nic.“ Je ale těžko říci, jak se současný zámořský výběr složený z evropských borců k boji o tento kov postaví po psychické stránce. Nedá se příliš očekávat, že by naději na medaili vypustil, jak se tomu může obvykle zdát. Chuť ukázat svým kolegům z NHL, že i oni mají své kvality, bude určitě vysoká.
Samostatná Česká republika hrála ve své samostatné historii o medaile na olympiádě pouze dvakrát a vždycky ji získala – v Turíně 2006 bronz a v japonském Naganu 1998 dokonce zlato. Jinak se ale jezdí domů už po čtvrtfinále.

Javorové listy v útoku spíše jalové listy
V utkání o třetí místo se představí šestý a osmý tým střelecké efektivity. Kanaďané v pěti zápasech vstřelili 15 branek, k jejichž docílení potřebovali 171 pokusů. Jejich úspěšnost se v procentech vyjádří číslem 8,77. Češi jsou na tom podobně; 149 střel a 12 branek, efektivita 8,05 %. V tomto jsou tyto dva celky relativně vyrovnané.

Přesilové hry
Opět narazíme na tým, jehož početní převahy budí velký respekt. Javorové listy si zahrály v početní výhodě 20x a vytěžily z nich 7 gólů (úspěšnost 35 %), po Finsku jsou Kanaďané druzí nejlepší na turnaji, Češi jsou pátí zespod (už zmíněných 13,33 %).
Foto: www.iihf.com

Oslabení
Jen tři celky mají svou úspěšnost v oslabení lepší než Češi (Rusko, USA a Švédsko). Jandačův výběr v 18 oslabeních inkasoval pouhé dvě branky, navíc se soupeři nedostávají do permanentního uzavření prostoru kolem Francouzovy klece. Kanada inkasovala 3x v 16 oslabeních. Zde je český tým poměrně lepší, ale k čemu to, když kanadské a české přesilovky jsou jako nebe a dudy…

Obrana
Defenzívy obou adeptů na bronz jsou celkem vyrovnané. Na českou branku se obvykle valí více střel, ovšem úspěšnost jejich odvrácení je v našem podání o něco lepší než na druhé straně. Efektivita kanadské obrany, potažmo brankáře, je 92,38 %, české 92,62 %.

Vhazování
V čem Kanada velice dominuje, jsou vhazování. Esa jako O’Dell, Roy nebo Vey jsou schopni puk získat ve zhruba 65 – 75 % případech. Z našich hráčů je na tom nejlépe Tomáš Mertl, který v této statistice se svými 63,83 % obsadil osmé místo.

Každá medaile je úspěch
Věřím, že podruhé na turnaji Kanadu porazíme a oslavíme bronz. Vždyť k tomu vede cesta jen přes vítězný zápas, což se o „prohraném“ stříbru říci nedá…


Pozor – před mistrovstvím světa v ledním hokeji 2018 vyjde moje nová e-kniha zaměřená na statistické rozbory všech konaných turnajů. Nenechte si ujít. Jestli chcete být v obraze, sledujte můj blog nebo Matýskova moudra na Facebooku.



Žádné komentáře:

Okomentovat