Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

pátek 28. srpna 2020

NASA by si v Česku ani neškrtla

 Zatímco Spojené státy americké si jen hrají a věnují se zcela primitivním věcem – například přistání člověka na Měsíci či stavbě dlouhodobé základny na jeho povrchu, Česká republika řeší daleko obtížnější a hůře realizovatelné cíle – například Praha by ráda postavila dva kilometry dlouhý chodník. Brno by rádo kolonizovalo pole na předměstí, kde by chtělo postavit několik nových bytů!

Největší překážku má za sebou - dostal zelenou od úřadů - od všech třiceti



Je to k smíchu? Kde že. Všichni víme, že postavit chodník nebo pár bytů není tak těžké, jak se může zdát. K chodníku stačí trocha betonu, k baráku zase několik cihel. Úplně jinou dimenzí však zůstává stavební povolení, jehož získání je na úrovni ne kolonizace Měsíce, ale spíše se rovná letu do jiné galaxie. „Ať si zkusí NASA získat v Česku stavební povolení třeba na dětské pískoviště! To jim najednou bude těch všelijakých EXPERTŮ málo,“ je přesvědčen Aleš Naštvaný z Neratovic.

Šikovné české ručičky mají při stavbě problémy jen s formuláři

„Nesmysl!“ brání špatnou pověst českých stavebních zákonů tiskový mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Pavel Nestavím. „Dětské pískoviště v Česku postavíte rychle. Prakticky hned, jak na něj dostanete povolení. To zpravidla máte do deseti let,“ dodává. Když jsme se jej zeptali, zda není deset let příliš, logickým argumentem tento dotaz zodpověděl a nás svou chytrostí jasně uzemnil. „Podívejte se, když chcete něco stavět, musíte mít jasný plán, co s tou stavbou budete dělat. Dáváme vám dostatek času na přemýšlení o smyslu vašeho kroku! Buďte za ten čas vděční!“

Po přistání na Měsíci by Američané rádi letěli na Mars. Na razítko od českých úředníků si ale ještě nevěří

Ačkoliv takoví Američané si krátili čas nesmyslným hopsáním po půdě Měsíce a na realizaci tohoto cíle vypotřebovali celé desetiletí, Češi usilovně pracovali na dokončení dálnice D1. Jeden z úseků by mohl být hotov už po šedesáti letech od zahájení jeho stavby. Jsou snad Američané ještě na Měsíci? Nejsou! Byli tam jen pár hodin, zatímco my máme silnice pořád. V tom je jasně vidět, kdo je lepší a kdo přemýšlí prozíravěji. A kolonizace Marsu nás může nechat naprosto v klidu. My totiž míříme ještě dál – chceme dálnici až do Vídně, tedy propojit naši dálnici s tou rakouskou, která končí hned u českých hranic.


Podobně dopadli také staří Egypťané. Před pár tisíci lety chtěli na území ČR postavit několik pyramid. Kameny z Nilu byly již ve střední Evropě. Vše se ale zastavilo na stavebním povolení. Údajně už ale starým (teď už mladým) Egypťanům schází pouze šestnáct razítek českých úřadů. Pyramidy by mohly být hotové zhruba ve stejný čas jako tréninkový stadion pro Sáblikovou, tedy už za 386 let.

 

Článek je vylhaný a ironický

Žádné komentáře:

Okomentovat