Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

středa 28. června 2023

Učit se jazyky, učit se cokoliv, to je investice do SEBE samotného. Investice, která se vrátí

Když jsem zhruba v osmnácti letech cestoval do Irska za svým bratrem, který tam žil, a který mi poslal letenku, abych ho navštívil, neuměl jsem Anglicky ani pípnout. Představte si ten zážitek, neumíte řeč, poprvé cestujete letadlem, a k tomu všemu letíte ještě sám. Byl jsem jako Alenka v říši Irů.




Tak to bylo. Já ale byl statečný ještě stále pubertální panáček, který se nebál odjet kamkoliv, vždyť svět byl přeci můj a musel se mi vždy podřizovat, bez ohledu na to, jakou řečí se kde mluví. Prostě byl můj, a člověk byl tak nějak více odvážný. Rozhodně tehdy byl můj pud sebezáchovy podstatně otupělejší, než je tomu tak nyní. Hormony, nebo Bůh ví co v našem těle, jsou takové, a nedá se to nikomu vyčítat, každý jsme takoví byli. A kdo říká, že ne, toho bych podezříval ze lží. Ostatně k smíchu jsou mi i poznámky typu, že například ranný teenager nemá vážné starosti. Ano, z dnešního pohledu, kdy mi už brzy začne táhnout na čtyřicet, jsou mnohé starosti téměř třikrát mladšího člověka zanedbatelné, ale rozhodně ne k smíchu. Člověk vždy hodnotí své starosti podle zkušeností, které má za sebou, a všichni víme, že vlastní zkušenost je nepřenositelná, proto nepodceňujme starosti druhých, bez ohledu na věk. Každý máme své vnímání, a že někdo má starost se zdoláním nějakého levelu ve hře Sonic, neznamená, že je dotyčný zanedbatelný nebo k smíchu. Mluvím z vlastní zkušenosti.

Ale to úplně nepatří k tomu tématu z článku, nebo vlastně ano, patří. Vlastně to do toho zapadá jako bába do koksu. Máme obrovskou moc ovlivnit sami sebe, a mnozí z nás mají svůj vlastní osud ve svých rukou, jen si to mnohdy neuvědomujeme, a já vám hned řeknu, proč tomu tak je. Problémem je, že nikdy nevíme, co dělat, protože netušíme, co se skrývá za zatáčkou budoucnosti, kterou nevidíme. To je pochopitelné.

A… Já letěl do toho Irska, pamatujete? Co se asi tak letadly nepolíbenému člověku bez zkušeností s létáním tak asi může v cizí zemi bez znalosti jejich jazyka stát? Totálně se ztratit, nevědět kudy kam do toho způsobu, že Tomu Hanksovi (ve filmu Terminál) uvězněnému na letišti závidíte, protože ten se alespoň domluvil více, než jen „ahoj“, „díky,“ nebo „na shledanou“.

To byl můj případ. Nějakým způsobem jsem všechny dotazy pohraniční stráže odkýval, asi zcela náhodným způsobem ano/ne, až mě nakonec pustili do země a já se konečně sešel se svým bratrem, který na mne čekal, a na kterého jsem se těšil.

Od té doby jsem se začal učit Anglicky, protože ztratit se někde a neumět si říct o pomoc, to byla docela hrůza, zkrátka špatný pocit. Učil jsem se až tak moc, že za dva nebo za tři roky jsem z Angličtiny odmaturoval na velmi dobrou známku.

Investice do sebe samotného je, že se začneme učit něco nového – pro někoho to může být jazyk, pro jiného nějaká profesní dovednost, zkrátka cokoliv. A jako každá investice, ani zde nikdy přesně nevíte, jestli je i tato hodnota návratná nebo ne. I když… Myslím si, že jakkoliv schopnost či nová dovednost, kterou se naučíme, má vždy návratnost jistou. Zkrátka rozšiřujeme si své obzory, čímž si i otevíráme nové dveře. Nikdy navíc nevíte, kdy těmito dveřmi budete chtít projít, a kdy bude opravdu nevhod, aby byly zamčené.

Dnes, v tuto chvíli, když píšu tento moudrý článek, sedím v hospůdce ve Philadelphii, popíjím pivo a velmi, velmi rád se zasměji spolu s Američany nad vtipy. A jsem zde pouze na dovolené…

Investice do sebe je něco, co můžeme udělat každý. A každému to může zlepšit život.

Dnes jsem byl u sochy Rockyho, takže se moudro hodí…

Žádné komentáře:

Okomentovat