Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

úterý 21. listopadu 2023

Projekt Cloudovacího zařízení pro Opuštěné kočičí tlapky

Je to již pár neděl, kdy jsem se pustil do neziskového projektu pro Opuštěné kočičí tlapky v Chrlicích u Brna, který funguje jako kočičí útulek. Spolek je aktivní již od roku 2009 a poskytuje útočiště a péči opuštěným kočkám, což samo o sobě vyžaduje, aby se o tento útulek staral někdo, kdo miluje zvířata a nebude výhradně bažit po zisku, protože péče o takový útulek vyžaduje spoustu času a úsilí. Bavíme se tedy o energii, jež by dobrovolníci mohli vynaložit v placených profesích. 




Jelikož mám sám zvířata velice rád, rozhodl jsem se Opuštěné kočičí tlapky podpořit svým novým projektem. Osobně si myslím, že pokud každý jen málo pomůžeme tím, co umíme, nebo alespoň přispějeme na dobrou věc, byl by svět podstatně lepším místem k životu. A ideálně kdyby útulky jako tyto nemusely existovat vůbec. Nicméně svět takovým místem není, a útulky pečující o opuštěná nebo nemocná zvířata stále mají smysl. V útulku jsem byl dvakrát se podívat, jak to v něm vypadá. 

A vzhledem k tomu, že je situován na jakémsi statku a na velice podmáčeném povrchu, svadí zde neúprosný boj s vysokou vlhkostí, která mnohdy znamená riziko vyšší intenzity plísně. Jelikož se útulek stará o velký počet koček, plíseň a vysoká vlhkost obecně znamená zdravotní rizika nejen pro čtyřnohé svěřence, ale samozřejmě i pro dobrovolnický personál. Dostal jsem nápad na vývoj zařízení, které na bázi počítače Raspberry Pi a IP kamery pomůže nejen s bojem proti nadměrné vlhkosti, ale i s monitorováním stavu v útulku. Jsem zároveň velice potěšený, že jsem našel firmy, jež mi svým sortimentem a naprosto zdarma pomohly zařízení postavit. 
´
Rozpracovaná řídicí jednotka


V podstatě stačilo jediné – zkusit se zeptat. Jak i mí rodiče říkají: „líná pusa, hole neštěstí.“ Mě se ale hlavně celý život drží věta jednoho z učitelů na střední škole, který nám, svým studentům říkával, že na světě je celá řada dveří, a že můžete zkusit vejít do kterýchkoliv z nich. Stačí jen zaklepat. U těchto dvou firem jsem zaklepal, a vyšlo to. Nemusel jsem se na materiálu pro útulek podílet sám, což je povzbuzující i pro mou peněženku. Jak jsem již uvedl výše. Srdcem zařízení je malý počítač Raspberry Pi, který na základě informací ze senzorů bude upozorňovat na možnou kondenzaci vody v místnosti, což by zvýšilo pravděpodobnost vzniku plísně. Program je navíc navržen tak, že bude data pracovníkům útulku poskytovat online – v prohlížeči, i emailem, pokud dojde k nějakému nepříznivému scénáři. 

Součástí vybavení bude i kooperace Raspberry Pi s IP kamerou, díky které bude dostupný živý přenos z útulku – možná dojde i na přenos na YouTube, neboť Opuštěné kočičí tlapky mají své fanoušky, kteří možná tento přenos rádi uvítají. S kočičím útulkem považujeme celý projekt za živý s tím, že budu udržovat program i zařízení ve funkčním stavu, a hlavně s tím, že zařízení bude možné i dále rozšířit o mnohé další funkce a periferie, jako jsou nejen senzory a kamery, ale například i funkcionality. Cílem je zjednodušit dobrovolníkům práci, kterou dělají zdarma, a také jim usnadnit práci s daty. Mám ještě mnohé nápady (například propojení s ESP32), které by pomohly s monitorováním celého objektu. 

 Firmy, které pomohly s dodáním materiálu, a kterým děkujeme za podporu 






Přispět útulku můžete i vy - oficiální stránky útulku https://www.kocicitlapky.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat