Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

neděle 14. května 2017

Řeč čísel: MS v ledním hokeji 2017 - Srovnání mistrů světa

Vyhrát mistrovství světa v ledním hokeji, zvednout nad hlavu zlatý pohár a zažít triumfální jízdu hlavním městem. Vítězství, o kterém sní mnoho hokejistů – a řadě z nich se tato tužba nikdy nesplní.
Český národní tým je pro svou velmi bohatou historii doslova předurčen k boji o ty nejvyšší mety. Jediným úspěchem se pro fanoušky stává medaile na konci jakéhokoliv turnaje. České národní vlajce se poražený finalista světového turnaje poklonil od roku 1993 už šestkrát. Jsme to my, kdo se svými výsledky zařadil mezi hokejové velmoci, které u svých soupeřů budí respekt, ne že ne. A tak je čest, že ve srovnání mistrů světa v rozmezí let 2001 – 2016 figuruje naše malá země hned třikrát.
Pojďme se podívat, co mají mistři světa jednotlivých akcí společného. Na jaké filozofii se musí bezpodmínečně stavět, chce-li tým dosáhnout až na zlatý vrchol?


Jednoznačně obrana

Úspěšnost zabránění gólu u jednotlivých šampiónů

Předpokladem pro boje o ty nejvyšší příčky je kvalitní brankář – tisíckrát to podtrhuji a každý trenér mi dá beztak za pravdu. Občas se stává, že do bojů o medaile projdou ti, jejichž obrana není skálopevně jistá sama sebou – povede se jeden nebo dva klíčové zápasy, karty play off se zamíchají natolik, že přes čtvrtfinále postoupí mančafty s ne moc efektivní defenzívou, ale to jsou jen výjimky (například oba finalisté MS 2006 v Lotyšsku – Češi a Švédové měli na konci šampionátu úspěšnost pod 90 %). Mistři světa mají obvykle nadprůměrně dobrou obranu a sebevědomého pána v masce. Jak máte tyto předpoklady, můžete i se slabšími kašpárky v útoku zahrát veliké divadlo…
Graf úspěšností brankářů mistrů světa

Úspěšnost zásahů mužů s betony mistrů světa se často přehupuje přes 93 % (průměrné týmy mistrovství, jež jsou schopny hrát čtvrtfinále, mají pod 90 %. Málokdy se stává, že by měl šampión vzadu pokrytí pod 93 %, byť i takoví se našli. Rekordmanem je v tomto směru celek Švédska, tomu na zisk titulu stačila úspěšnost pod 90 % (již zmíněné MS 2006 v Lotyšsku). Ale teď si na čistý led nalijme trochu čistého vína; od turnaje v roce 2007 v Rusku mívají vládci světového hokeje nejhůře čtvrtou nejlepší obranu turnaje a to ještě přivírám nad těmito čísly jedno oko, abych vzápětí udělal to samé i s okem druhým. Mistři světa mají obvykle jednu ze dvou nejefektivnějších defenzív včetně brankáře ze všech – a proto jsou nakonec ti nejlepší. Zkrátka a jasně, vzadu to vše začíná a na obraně s brankářem se celý úspěch staví. Pokud tento základ není pevný, dříve nebo později se sesype a cesta k medaili se ztratí v mlze.

Efektivní útok medaili nezaručuje

Úspěšnost střelby mistrů světa
I když sestavíte mužstvo ze schopných forvardů, nebudete mít zdaleka jistý úspěch. A takových případů je historie mistrovství světa od roku 2000 přesycená. V roce 2006 na turnaji v Lotyšsku měli Rusové průměr 5 gólů na zápas – hráli atraktivní a rychlý hokej, ale klidili se hned v prvním kole play off. O podobném osudu mohou vyprávět i Finové na domácím turnaji v roce 2003 – stříleli (v průměru 40,71 střel na zápas), skórovali (v každém zápase průměrně 5x), ale své fanoušky stejně rozplakali už po čtvrtfinále.
Graf střelecké efektivity světových šampiónů pod tímto odstavcem připomíná spíše nepravidelné pohoří, ze kterého se bez započítání obrany nedá určit žádný průměr, který by nám něco kloudného řekl. Jednou stačí mít střeleckou efektivitu 2,78 branek na zápas a slavíte (2010 – Česká republika), podruhé se ze vstřelených branek radujete 3,17x za zápas, přesto nejdete ani do čtvrtfinále (MS 2007 v Rusku v podání Bělorusů).
Střelecká efektivita v grafu

Z lavice hanby se těžko vyhrává

Jakoby už tak neměla Kanada málo slabin, poslední dva šampionáty opevnila své postavení ve světě i disciplínou; javorové listy na turnaji 2015 byli třetím nejméně vylučovaným celkem turnaje, o rok později zase čtvrtým.
Vyloučení mistrů světa
V Rusku 2016 nabízeli svým soupeřům sedm minut početní převahy v průměru, v České republice 2015 si proti nim zahrál každý lehce přes pět a půl minuty. Dva poslední šampionáty, které jsem nyní vypíchnul, jsou zároveň rekordní, co se minut na trestné lavici u mistrů světa týče – žádný jiný tým, který ovládl mistrovství světa, od roku 2001 nestrávil v oslabení v průměru méně.
Ne vždy je ale ukázněnost klíčem ke zlaté medaili, byť je to samozřejmě důležitý faktor. Kanada byla v žebříčku oslabení v minutách první (143 trestných minut) – stejně jako Švédové při svém pořadatelství v roce 2013 (129 minut). Žebříček oslabení je uspořádán podle celkového počtu udělených minut.
Vyloučení mistrů světa v grafu


Využití přesilových her? Nutnost k rozhodování vyrovnaných zápasů

Jak vítězové využívají přesilové hry


Karty letošního šampionátu jsou již nějakou dobu rozdány a už se s nimi naplno hraje. Odehrané zápasy nám jasně ukázaly, že elita světového hokeje se vyrovnává a že porazit může kdokoliv kohokoliv. O to se tyto statistiky budou podrývat, aby se mohly částečně i bortit ve svých základech. Ať už se děje cokoliv, jedna věc je jasná – výhodu bude mít vždy ten, kdo bude dobře bránit. Češi do toho!


Nebo si přečti více článků na téma sport.

Žádné komentáře:

Okomentovat