Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

pondělí 12. června 2017

Král z Ostravy se vrací na prvoligové trávníky

Tož Baník se po roční pauze znovu vrací do naší nejvyšší soutěže, kde by podle všeho nechtěl hrát druhé housle. Jedna sezóna Ostravy ve druhé lize se sice neobešla bez občasného skřípání, ovšem je nutné dodat, že tradicí nadechnutý klub zdaleka nepředstavoval zrezivělý stroj otrávený svou námahou. Byť se Baník neodtrhl ze řetězu, aby mohl své soupeře nemilostně válcovat a pak půl ročníku před koncem slavit postup a návrat mezi elitu, nejdůležitější zápasy lámající chléb postupu, zvládl velmi dobře, byť vstupenku o třídu výše neměl v rukou do posledního kola. Jako celoživotní fanoušek tohoto klubu jsem se rozhodl rozepsat o některých zlomech, které před ním stály, a musel jim čelit. Třeba vás i nadchne mojee-kniha První poločas, která z velké části pojednává právě o Baníku a má, věřte mi, velmi zajímavé rozuzlení a překvapivý konec… Tuto četbu si můžete stáhnout a teprve potom zaplatit – uznáte-li za vhodné.

 
Zdroj: www.ceskatelevize.cz



Klíčovými zápasy odemkl prvoligové dveře
Slovenská legenda hovoří o zbojníkovi Jurovi Jánošíkovi, který okrádal bohaté šlechtice, aby obdarovával chudý lid. Možná směšné přirovnání ve spojení s Baníkem, ale tak nějak se občasně chovali i jeho hráči, kteří zrovna neměli náladu pozůstat na vlně vítězství. Možná však na ně padal tlak z nutnosti postupu vůči tradici oddílu takového rázu, jakým SK Slezská je.

O tom, že druhou ligou bohatýr z Ostravy (na poměry druhé ligy) neprojde hladce jako Rambo vietnamskou džunglí, daly znát už první zápasy – remíza ve Znojmě 1:1, dvě minuty před koncem Mičolou zachráněná první domácí výhra 2:1 nad Třincem, a tak dále. V některých kolech upocená výhra, vydřená remíza, v osmi však vítězství o dva a více branek. Všechny body fotbalisté ze železného srdce republiky odevzdali svému protivníkovi dvakrát; v Třinci (prohra 1:4) a ve Frýdku-Místku (prohra 2:1) – svým regionálním konkurentům. Co je však důležité? Aspekt číslo jedna – Baník zvládl napínání lana se svými největšími konkurenty v přenici o první ligu.

A to rozhodně stojí za povšimnutí, protože takto se dá poměrně dosti dozvědět o psychice a hlavně tváři týmu – zde si myslím, že pan trenér Petržela vykonal na výsost skvělou, možná dostatečně neoceněnou, práci.

V boji o postup byly reálně jen tři celky – a ty bojovaly o dvě postupová místa; SK Sigma Olomouc, FC Baník Ostrava a Slezský FC Opava. Jak to skončilo, víme; zmíněné kluby se nakonec i v tomto pořadí seřadily na čele. Ostravané nebyli ani jedním z adeptů na postup poraženi, naopak to byli právě oni, kdo uhrál lepší vzájemné zápasy s Opavou (výhry 3:0 doma a 1:0 venku), i s Olomoucí (doma triumf 1:0, venku plichta 0:0). A o tom, že Baník v případě potřeby uměl zatnout a bojovat jako o život, budiž důkazem závěrečný domácí zápas proti Znojmu (výhra 3:0), který musel bezpodmínečně vyhrát, aby nemusel být svědkem na druhém místě postup slavící tým ze Slezska. Mimochodem, Opava nasbírala v tomto ročníku 63 bodů a přesto nepostoupila, což asi značí našlapanou konkurenci bojující o výšlap mezi lepší společnost. Obvykle stačí získat k dosažení posunu o patro výš i klidně hluboko pod šedesát bodů… Letošní osud ale fotbalové Opavě nepřál, nicméně já bych rád, aby postoupila třeba na přes rok.
Hráči Baníku vyrazili za postupem, zdroj www.fcb.cz

Můj dům, můj hrad
Baník byl doma bodově impozantním a téměř i bezztrátový. V Ostravě proti Petrželovému sboru těžil do tabulky jen jediný celek – FK Pardubice (remíza 1:1). Jinak si zde každý připisoval čárky do kolonky proher. Patnáct domácích utkání, čtrnáct vítězství – zkrátka a jasně doma: skvělá statistika, skvělí fanoušci, tohle všechno nejusilovněji zvedalo kotvu lodě Baník před odplutím k prvoligovému přístavu.
Body ukořistěné domácími celky ve druhé lize


Sebedůvěra týmu a jeho připravenost
Za postupem Baníku stálo snažení všech hráčů. Někteří z nich, jako například brankář Vašek, se zapsali i mezi nejdůležitější články svých týmů – aby ne, jeho sedmnáct nul si žádá respekt a uznání celé defenzívy Ostravy, která byla letos ve druhé lize vůbec nejefektivnější (20 inkasovaných branek, Olomouc 22, České Budějovice 31).

Celý tým byl pilotován koučem Vlastimilem Petrželou, který svůj tým dokázal připravit a motivovat v těžkých chvílích. Pro mě, jako fanouška Baníku, je velká škoda, že ve své trenérské štaci nebude pokračovat. Vedení klubu naznačilo, že se chtějí ubírat tak nějak jiným směrem. Petržela však zůstane v roli poradce. Svůj úkol splnil, podle mého názoru by měl první ligou pokračovat za přispění páru posil právě on.

Ale nevadí, už brzy se do Ostravy vrátí Sparta, Slavia nebo Plzeň, tak co víc si přát…





Žádné komentáře:

Okomentovat